Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obuhov vittnade

Annons

På deras högra sida har förre sportchefen Berggren suttit, åtalad för grovt skattebrott.

I går avslutades rättegångsförhandlingarna i Falu tingsrätt, och kammaråklagare Gun-Britt Ström yrkade på fängelsestraff.

- Straffvärdet ligger här på mellan nio månader och ett år, säger hon, med förbehåll att det kan finnas förmildrande omständigheter som ska beaktas.

Nu är det upp till Falu tingsrätt, att ta ställning till om det är den åtalade Jan-Åke Berggren som är ytterst ansvarig för de felaktigheter som förekommit i klubbens redovisning av förmåner och utbetalning av löner. Berggren har två veckors väntan framför sig innan domen faller.

- Det känns inte bra. Jag har lagt ner tusentals timmar på den här klubben och som en betalning för det sitter jag här.

Den sista rättegångsdagen bjöd på ytterligare vittnesuppgifter kontra den åtalade. I ett mål där ord står mot ord.

I ett av åklagaren blixtinkallat telefonförhör med klubbens dåvarande revisor, visade det sig att denne i ett pm påpekat för styrelsen att det förekom felaktigheter i redovisningen 1997-1998. Inga sociala avgifter hade beräknats på bil- och bostadsförmånerna.

Ordföranden under denna period, Bo Andersson, har medgett att han visste att förmånerna inte redovisades som de skulle. Han hävdar att han förde detta vidare till nästa ordförande - Per Frykholm - som dock i sitt vittnesmål i går förnekade att han fått sådan information.

Frykholm gav även rätten sin version av hur presentkortsaffären gick till.

Enligt Jan-Åke Berggren ska Frykholm ha erbjudit klubben att köpa presentkort från Hemköp för 11 000 kronor när det fattades pengar till lön för de ryska spelarna. Frykholm själv förnekar att han skulle ha tagit initiativet till affären.

- Någon i styrelsen frågade om man fick köpa presentkort, men jag visste inte vad de skulle användas till. Jag borde givetvis ha frågat, säger han.

Pengarna som löstes ut, lämnades över kontant till spelarna Valeri Grachev och Sergei Obuhov. Den sistnämnde vittnade i går.

- Jag fick en del av lönen kontant, från Jan-Åke mest, säger Obuhov.

- Mest?! Var det någon annan som gav dig kontanter?, undrade både åklagare och försvarare.

- Det är så svårt att komma ihåg. Jan-Åke var ju den jag hade mest kontakt med.

Jan-Åke Berggren och hans advokat Hans-Peter Brattberg betonade i sin slutanföran att det är kassören som enligt stadgarna har det ekonomiska ansvaret, och ordföranden som har ansvar för att stadgarna följs. Berggren skulle i sin roll som sportchef ha ansvar enbart för den sportsliga delen av verksamheten.

- Han har tvingats att utföra vissa uppgifter och ta en del beslut som egentligen åligger kassören, säger advokat Brattberg.

Men det formella ansvaret kan inte delegeras genom kassörens passivitet, menar han.

Samtidigt hävdar åklagaren, med stöd av vittnesmål från kanslipersonal och bokföringsansvariga, att Jan-Åke Berggren varit den "starke man" som haft inflytande och tagit beslut i frågor om redovisning och bokföring. Beslut som inneburit att man sluppit skattekostnader på närmare 500 000 kronor.

Tidigare i veckan uppgav en före detta bokföringsansvarig att Berggren gav henne order att föra över tusentals kronor som låg på kontot "arvode spelare", till kontot "inköp material". Det påståendet förnekas bestämt av Jan-Åke Berggren, som enligt den tidigare ordföranden Per Frykholm också går under ett annat namn:

- Jan-Åke är Mister Bandy. Eftersom den ekonomiansvarige inte gjorde sitt jobb var han där och räddade klubben.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons