Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obuhov stannar i Ryssland

Annons

- "Obbe" pratade med Vodnik redan inför den här säsongen. Han skrev ändå ett nytt kontrakt med oss, men har sedan haft en uttalad vilja om att spela i Ryssland och Vodnik, säger BS-tränaren Stefan Pherson.

Chansen att vinna ryska ligan, Europacupen, World Cup samt VM har varit tunga skäl för "Obbes" vilja att stanna i Ryssland, liksom de ekonomiska förutsättningarna.

- En toppspelare som "Obbe" tjänar 7 000 dollar (cirka 69 000 svenska kronor) i månaden netto därborta. Vodnik omsätter 40-50 miljoner kronor om året, säger Pherson.

- Att tvinga hit en spelare, som inte skulle vara riktigt motiverad för sin uppgift, såg vi inte som någon bra lösning. I stället har vi försökt hitta en annan och nu har v,i tillsammans med Vodnik, hittat en som vi kan acceptera, fortsätter Pherson.

Vad säger "Obbe" om det hela?

- Han är tacksam för att vi ställer upp på det sättet vi gör. Efter den här säsongen kommer han tillbaka till oss, det finns inga klausuler inlagda som kan förändra det. Inte ens om vi skulle ramla ur allsvenskan.

Vad säger de andra spelarna i laget?

- Klubbledningen har fullt stöd av spelarna.

Lösningen ligger i att Obuhov lånas ut till Vodnik det närmaste åretoch att hans tvåårskontrakt med BS börjar gälla därefter.

Falu BS och Vodnik inleder också ett närmare samarbete. BS får två spelare i utbyte för Obuhov den kommande säsongen. Vodnik står för spelarnas transferkostnader.

Spelarna det handlar om är toppforwarden Stanislav Kliochanov och mittfältaren Iuri Radiochin. Två 20-åringar med juniorlandslagsmeriter som kommer till Falun om två veckor är det meningen.

- Kliochanov har vi velat haft till Falu BS tidigare. Det är en stor kille, 194 cm lång. Han är ansedd som en av de största talangerna i Ryssland, om inte den störste. Jag skulle vilja säga att vi har bra koll på honom, säger Pherson.

När det gäller Iuori Radiochin vet inte Falu BS så mycket mer än att det är en dribblingssäker mittfältare.

Men BS ex-tränare Alexander Tzyganov - nu tränare i Vodnik - har gått i god för honom.

- "Tzygge" har velat ge oss bra spelare i utbyte och skulle nog inte våga visa sig i Falun igen om det inte handlade om spelare av bra kaliber, säger Pherson.

Sergei Obuhov har gjort 60 mål i BS-dressen de senaste säsongerna och den sortens skarpskytt blir givetvis svår att ersätta. Inte minst när det handlar om världens bäste spelare.

- Det går inte, men jag hoppas att andra spelare ska lyfta sig i stället. Sedan kommer vi också att förändra vårt spelsystem. Men vi visade redan ifjol att vi kan spela bra bandy utan "Obbe" i laget, säger Pherson.

Med två 20 åringar till i truppen påskyndar klubben föryngringsprocessen ytterligare i laget. 21-årige Martin Sandell och 19-årige Johan Brodin har ju tidigare värvats.

- Vi måste ta oss igenom den biten. Men vi har också sett till att bredda truppen, säger Pherson.

Utan "Obbe" i laget. Vad blir målsättningen den här säsongen?

- Att gå till elitserien. Vi börjar så...

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons