Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

O-ringen kan ha utnyttjats för människo- handel

Annons

- Vi utreder uppgifterna, men har ännu inte fått något bekräftat om vad som har hänt de personerna, säger Camilla Örndahl, handläggare på avdelningen för illegal invandring på rikskriminalen, till TT.

34 personer från Moldavien var anmälda till O-ringen som pågår i trakterna kring Skövde. Anmälan till tävlingen hade gett alla visum till Sverige och därmed också tillträde till övriga Schengenländer.

Endast nio av de anmälda personerna från Moldavien kom till start. Av de 25 som saknas är 18 kvinnor. Tolv av dem är i 20-årsåldern och sex är mellan 35 och 45 år. Sju män saknas också. De är 18-21 år.

- Vi har konstaterat att över hälften av de anmälda moldavierna inte kom till tävlingen och eftersom det rör sig om Moldavien som har visumtvång kontaktade vi polisen, säger Sigvard Oscarsson, generalsekreterare för O-ringen.

Rikskriminalen har på senare tid upptäckt flera fall där människosmugglare använt sig av idrottsevenemang, mässor och konferenser för att skaffa visum till Sverige åt personer som normalt inte skulle ha fått det.

Ingen vet säkert var moldavierna befinner sig. Enligt uppgift till Expressen har den saknade gruppen stoppats i Tyskland med falska pass. Deras landsmän säger också att de är i Tyskland. (TT)

TT

Mer läsning

Annons