Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt SM-silver till Ek

Annons

- Jag öppnade på tok för löst, medger Elin. Redan efter en kilometer fick jag beskedet att jag låg 14 sekunder efter. Då ilsknade jag till, men var inte medveten om att avståndet inte ökade.

Det kanske delvis berodde på Annas taktik. Hon hade haft otur i lottningen och fått starta först i det seedade fältet - Elin allra sist.

- Jag öppnade så hårt jag kunde, berättar Anna. Jag ville ha positiva baktider, och fick reda på att jag låg fyra sekunder före Lina Andersson vid en kilometer. Sedan ökade det.

Elin fick också tidsangivelser till Piteås Lina Andersson, och visste att de fightades om silvret.

- Och där hade jag nog en fördel av att starta efter henne, menar Elin. Jag visste att jag måste ösa för fullt på slutet, för att kunna fixa silvret.

Marginalen blev också knapp: Sex tiondels sekund till Lina, som var överraskande stark.

Elin var både belåten och missbelåten med sin insats. Belåten för att hon trots att hon inte är i någon toppform, ändå kan ta SM-medaljer.

- Men det är klart att mitt mål är att ta guld, säger hon. Och någon riktigt dålig form är jag inte i - då skulle jag inte klara att ta några medaljer alls.

Elin är lite lustigt utrustad när hon åker skidor just nu. På vänster fot har hon sin vanliga silverfärgade skidsko - men på den högra sitter en gul.

- Det är egentligen Karin Limbys sko, säger Elin, och skrattar till.

- Jag har ont i min högra häl. Fick det redan vid världscupstävlingarna i Umeå. Förmodar att det är en slemsäck som krånglar. Jag har haft problem med det tidigare också, men då har det gått över efter ett par dagar.

Det har det inte gjort nu. Hälen ömmar, även om Elin hävdar att det inte generar henne när hon tävlar.

- Men jag har svårt att ha min vanliga sko, säger hon. Och eftersom jag trodde det skulle gå över och inte tog med någon annan sko själv, så har jag fått lov att låna skon. Det är tur att det finns välutrustade ledare!

Karin Limby är för övrigt Jennys och Julias mamma.

Nu väntar närmast sprinten på torsdag. Men räkna inte med att Elin skall försvara sitt mästerskap från i fjol.

- Då var det klassiskt. Nu är den i "skejt", och jag har inte tävlat "man mot man" i skate på hela vintern, så det är nog min sämsta medaljchans under SM.

Men räkna inte bort Elin för det. Har hon en bra dag finns hon nog på pallen där också.

- Och hänger jag med till finalen kan vad som helst hända, säger Elin, som för övrigt finns ytterligare en medalj på 5 kilometer . Ett lagbrons tillsammans med Helena Kalander, som slutade 18 och gjorde ett mycket bra lopp efter sin kapacitet, och Jenny Limby, som hade en mindre lyckad dag och slutade 29:a.

Näst bästa dalatjej var Vansbros Anna-Karin Strömstedt, som slutade åtta, och var rätt så nöjd med det.

- Jag är ju inte i så bra form. Men jag gjorde ändå mitt bästa, och då får jag vara nöjd med resultatet. Det var rejält tuffa banor, menade hon.

IK Jarls Sofia Bleckur, som tog brons på tremilen, lyckades inte alls lika bra på fem kilometer.

Hon kände sig stum i benen, och slutade nu på 14:e plats , närmast efter klubbkamraten Ingrid Vikman, som därmed gjorde en klart godkänd senior-SM-premiär.

Mer läsning

Annons