Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt rekord i Vansbro

Annons

Antalet anmälda simmare i Vansbrosimningen har hittills passerat förra årets rekord med 40-talet deltagare och på onsdagen var 4 033 simmare anmälda.

Tjejsimmet hade 2475 simmare, hittills en ökning med tio procent. Innan anmälningstiden går ut på fredag räknar simningens kansli med att deltagarantalet kommer att fortsätta öka.

Kortsimmet och Lilla Vansbrosimmet, de två övriga tävlingarna, har anmälning på plats men även där märks ett stort intresse.

-Vi fortsätter att arrangera de två största simtävlingarna i världen, Tjejsimmet och Vansbrosimningen, säger Vansbrosimningens ordförande Arne Almgren som gör sitt första år som tävlingsledare.

Den största nyheten för året är att tidtagningen ska ske med streckkoder på simmarnas mössor. Systemet är hittills oprövat inom simsporten men används sedan länge inom bland annat löpartävlingar.

- Vi har redan testat systemet med gott resultat. Kortsimmet under fredagen blir den första tävlingen i skarpt läge, säger Alf Larsson som ansvarar för tävlingsadministrationen.

Vid start och målgång kommer streckkoderna att läsas av. För elitsimmarna finns även den manuella tidtagningen kvar för att säkra att resultaten blir korrekta.

För det stora antalet deltagare betyder streckkoden att diplom med resultatet finns att hämta redan i målområdet. Tidigare skickades dessa ut per post.

Favoriterna inför Tjejsimmet den 12 juli är Mia Brodén och Susanna von Holst från Falu SS. Där Mia Brodén, med sin SM-seger i 200 m fjäril, ligger särskilt bra till.

I Vansbrosimningen dagen efter finns båda dessa med bland förhandsfavoriterna i damklassen men här finns också förra årets segrare Åsa Neij från Jönköpings SS med i konkurrensen.

Bland herrarna hittar vi bland annat segraren från år 2000 och 2002, Fredrik Olsson från Hudiksvalls SS, och Oskar Forsberg, Motala, som även han har två segrar bakom sig -97 och -96.

Vattentemperaturen står just nu i centrum och om inte vädret slår om så kommer det att vara våtdräkt som gäller under tävlingen. I Vanån var temperaturen på onsdagen 15,5 grader och 14 grader för den kallare sträckan i Västerdalälven.

Kranskulla blir i år Josefin Qvarnström, 24-årig idrottslärare från Dala-Järna.

Kransmas blir Per Eriksson, volleybollspelare från Vansbro som studerar i Karlstad.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons