Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyheter i Solleröloppet

Annons

Det som gjort Solleröloppet lite speciellt är den långa sträckan, och den tidiga starten.

Cyklisterna har fått gå upp i ottan för att förbereda sig för start. För redan klockan 07.00 har de fått ge sig av på 24-milarutten runt Siljan och Orsasjön.

Men nu blir det ändring. Starten är senarelagd till 09.00, och distansen har kortats ner med fem mil till 19 mil. Rundan runt Siljan har helt enkelt strukits, och i stället blir det två varv runt Orsasjön.

- Utvecklingen går mot kortare sträckor inom cykelsporten, även internationellt, säger tävlingsledaren för Solleröloppet Leif Resar.

Ett kortare Sollerölopp alltså, men ändå kommer det att bli tufft.

Från starten utanför kyrkan på Sollerön inleder elitåkarna med att köra SM-banan från 2000. Det innebär en tidig klättring upp till Gesundaberget. Från Gesunda åker man via Ryssa, Vika, Mora, Våmhus fram till Orsa och de tuffa backarna i Stackmora, Slättberg och Skeer och sedan ner till Mora igen. Från Mora tar man rundan runt Orsasjön ett varv till innan det bär av hemåt mot målet på Sollerön. I Stackmora och Skeer är bergspriser inlagda. 1 000 kronor till den som når toppen först vid varje varv.

När cyklisterna kommer ner till Mora på vägen hem viker man in på Älvgatan bakom Strandens skola och ut på Älvdalsvägen. Från Älvdalsvägen åker man in mot Östnor och över till Selja. Sedan följer man Vasaloppsvägen ner till Malungsvägen.

Tidigare har elitåkarna följt Sundsvägen från Mora fram till målet på Sollerön. Men inte den här gången. Nu får de följa Malungsvägen genom Vika för att sedan vika av mot Ryssa och Gesunda. I Gesunda kör de SM-banan bakvägen. Uppe vid värdshuset är ytterligare ett bergspris inlagt.

När de väl kommit ut på Sollerön igen blir det en extrarunda. Åkarna får vika in genom Rothagen fram till Sundsvägen och ner till Utanmyravägen. Genom Utanmyra kör de vidare upp till Soldvarvibanan och in på spurtrakan upp till målet.

- Vi provar så här, och gör sedan en utvärdering, säger tävlingsledaren Leif Resar.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons