Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya svenska rekord

Annons

På herrsidan blev det två nya snygga svenska rekord under tävlingarna. Christian Olsson fortsätter att övertyga, och skuttade i tresteg i sitt sista hopp hela 17,63 - nytt svenskt rekord och tangerat världsårsbästa.

Det andra svenska rekordet knep Johan Wissman. Han vann 200 meter med tiden 20,51, och raderade därmed ut Torbjörn Erikssons svenska rekord från samma arena 1999 med sju hundradelar.

Totalt skramlade de svenska herrarna ihop 122 poäng - tio mindre än segrande Spanien, som nu går upp i elitdivisionen. Men marginalen ner till Holland på tredjeplatsen var hela 22 poäng. Mycket starkt. Men förhoppningarna var före tävlingen att Sverige skulle slå även Spanien och ta elitdivisionsplatsen - men riktigt fram till det räckte man nu inte.

På damsidan var förhoppningarna att Sverige skulle kunna slåss om en plats bland de tre bästa. I fjol var man fyra.

Och de förhoppningarna uppfylldes med råge. Många av tjejerna överträffade sig själva, och när tävlingarna var slutförda hade de fått ihop 111 poäng. Det var faktiskt 4,5 poäng mera än vad storfavoriterna Vitryssland lyckades med. Men spanjorskorna var för svåra. 128 poäng fick de ihop, och det innebar en överlägsen seger.

Bland de bästa resultaten på damsidan kan nämnas Ida Nilsson, som blev tvåa på 3 000 meter med nya svenska rekordet 9.49,49, och damerna på 4x400 meter, som tangerade svenska rekordet. Det gjorde också Kvarnsvedens Kirsten Belin i stavhopp. För tredje gången gick hon över 4,30.

- Men jag kände mig ändå lite besviken över att jag inte vann, menar Kirsten. Hollänskan hade röta som tog sig över 4,35 i sitt andra hopp.

Fram tills dess ledde Kirsten. Hon tog alla höjder upp till 4,30 utan problem. Hon hade också två bra försök på 4,35. Men Monique de Wilt, som hade haft flera rivningar på lägre höjder, tog sig över i sitt andra försök. Och därmed var chansen till förstaplatsen borta för Kirsten.

Kanske ryker rekordet i slutet på veckan, då Kirsten och Hanna-Mia Persson - den andra svenska tjejen som lyckats ta sig över 4,30 - möts i Ludvika på GP-tävlingar.

- Men jag vill inte lova några rekord, säger Kirsten. Det har varit lite upp och ner med tekniken. Det har gått tungt i träningen. Jag har fått jobba hårt för mina höjder - och inte haft den rätta känslan i kroppen.

Bra insatser gjorde också Falu IK:s två bidrag till landslaget. Systrarna Jenny och Susanna Kallur.

- De är relativt nöjda med sina insatser, låter deras tränare "Benke" Blomkvist meddela, när vi når honom på telefon i Sevilla. Jenny gör 11.67 på 100 meter (6:a) i 0.4 motvind och strax över årsbästat på 200 meter (4:a). Susanna var väl inte helt nöjd med 13,14 på 100 häck, men placeringen är det inget att invända mot. Hon blev två och var mycket klart slagen av segrande Glory Alozie.

Spanjorskan Alozie noterades för mycket fina 12,67. Men Susannas andraplats var också mycket klar. Trean, Judit Vis, Holland, hade 13,31.

Båda systrarna var också med i stafettlaget på 4x100. Susanna sprang andra sträckan och Jenny tredje. Jenny växlade som tvåa, men sistasträckans Emmelie Barnefeld kunde inte hålla undan för segrarinnan på både 100 och 100 häck, spanjorskan Glory Alozie, och Sverige slutade trea.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons