Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rekord väntas i Vansbro

Annons

Temperaturen i Västerdalälven var på igår förmiddag 18,6 grader, men optimistiska arrangörer tror att det högtryck som är på väg in över Sverige kommer att göra sitt innan det är dags för alla 7000 deltagare att hoppa i plurret.

-Det kan mycket väl bli till och med över 20 grader varmt, säger Alf Larsson som sitter i tävlingsledningen.

Redan är det 4200 anmälda till söndagens stora Vansbrosimning, 2270 till lördagens tjejsimning och 160 personer är anmälda för att deltaga i kortsimmet som är det första av de tre loppen och går av stapeln redan under fredagen.

En kinesiska är med och simmar i år och totalt finns 12 nationer representerade i årets upplaga som för övrigt är den 47:e tävlingssimningen i Vansbro. Hade det inte varit för de kalla somrarna 1981, 1991 och 1995, då vattentemperaturen var så låg att tävlingen fick ställas in hade det varit 50-års jubileum i år.

Förra årets vinnare i herrklassen, Erik Strand från Falun, har lämnat återbud. Han är i Kroatien för att deltaga i U23-EM i Triathlon. Fjolårets andra herre, Jonas Colting, står dock på startlistan. På herrsidans startlinje bör även nämnas Hagforsbon Anders Olsson som har haft topplaceringar i Paraolympics. I Vansbrosimningen har han flera gånger kommit bland de tjugo främsta.

Damklassens startfält blir hett med topp tre från 2005 års Vansbrosimning i den första av totalt 13 startgrupper med omkring 250 personer i varje grupp. Nummer ett, Mia Brodén från Falu SS, bor numera på Hawaii men hon räds inte kylan i svenskt älvvatten. Hon ställer upp i alla tre grenar.

Hon möts i vart fall av ett positivt besked när hon landar på Arlanda i morgon. Vattenståndet i Vanån är högt och det gör att simmarna kommer ha stark medström de första två kilometrarna.

-Vi väntar oss rekordtider med tanke på de goda förutsättningarna i Vanån, säger Alf Larsson.

Samtidigt som Vansbrosimningen avgörs även långdistans SM för både seniorer och juniorer, något som svenska simförbundet satsar stort på då långdistanssimning i öppet vatten är en ny gren i OS från och med 2008.

LYNDA LUNDIN

Mer läsning

Annons