Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya ledare i fjäll-OL

Annons

ORIENTERING/STORLIEN.

u De unga dalkullorna i Fjällorienteringen, Maria Bergkvist, Mora, och Anna-Karin Strömstedt, Vansbro, sprang överraskande ifatt och ifrån ledande Elin Ek-Mariana Handler vid den andra dagens långa och tunga etapp i stekande värme i Storlien.

Tack vare en suverän orientering med perfekta vägval lyckades de plocka in Ek- Handlers åttaminuters-försprång redan till fjärde kontrollen.

De sprang sedan lika fram till nionde, där de satte in ett ryck, som Elin och Mariana inte kunde svara emot.

- Det var fruktansvärt slitigt, sa Elin, som upplevde den andra etappen som en över två timmar lång pina i trötthetens tecken.

- Det märks att jag inte kunnat träna ordentligt på två veckor, och dessutom gjorde jag flera dumma vägval över toppar i stället för att gå runt.

Elin och Mariana har nu nära tre minuter att ta in på Bergkvist-Strömstedt, och det blir svårt om inte Elin får orken tillbaka.

Om Elin Ek hade det slitigt under Fjällorienteringens andra dag så var det ändå ingenting mot vad Skogsmårdarnas fjällräv Elis Bengtsson upplevde.

- Jag var så trött i benen att jag fick lov att gå vissa bitar, sade Elis, som fick se sin och parkamraten Johan Petterssons knappa ledning förvandlas till en tredjeplats. Åtta minuter från tätpatrullerna Oskar Svärd- Bertil Nordqvist och Timo Reiman- Jari Kahelin.

Även andra dagens nära tre mil långa etapp gick västerut in i Norge, och redan på väg mot andra kontrollen hade förföljarna fått syn på ledarpatrullen.

När sedan Elis och Johan missade tvåan och gick för långt kunde både Svärd-Nordqvist och Reiman-Kahelin stämpla före.

Tack vare skickligare orientering kunde Elis och Johan ändå hänga hjälpligt med trots Elis besvär med benen, och när konkurrenterna sedan bommade kunde de till och med stämpla före vid flera kontroller.

I den sugande tre kilometer långa klättringen upp mot Stenfjellet och den nionde kontrollen fick dock Elis lov att ge sig definitivt mot den otroligt konditionsstarke Oskar Svärd och hans följeslagare.

Resten av banan rusade konkurrenterna ifrån, och in mot målet spurtade Svärd-Nordqvist ifrån det finska paret. Det betyder att fjolårsvinnarna går ut 44 sekunder före fjolårstvåan Reiman-Kahelin och att Elis Bengtsson och Johan Pettersson har närmast hopplösa 8 minuter och 19 sekunder att ta in.

GÖSTA NILSSON

Mer läsning

Annons