Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya division 1 en ruinserie?

Annons

- För oss handlar det om 2,1 miljoner som förbundet budgeterat, säger Thomas Ekhammer som representerade Falu BS på mötet i förbundskansliet i Solna.

- Men det är pengar som inte bara gäller nya division 1. De ska även delas mellan klubbarna i division 2 och 3 samt dametta,

Hur mycket det kan bli för Falu BS har Ekhammer ingen aning om.

- Men det kanske täcker en del av resan till Kiruna i bästa fall.

Men Ekhammer riktar, till skillnad mot flera av de övriga klubbarna, ingen kritik mot Svenska Fotbollförbundet.

- Nej, att nya division 1 blir en ruinserie är ju inte deras ansvar. det är som jag förstår SEF-klubbarna och distrikten som drev igenom den. Pengarna till klubbarna i allsvenskan och superettan kommer ju från tv-avtalen.

Men flera klubbrepresentanter var ändå förvånade på mötet med förbundsledningen. En förvåning som Ekhammer inte riktigt förstår.

- Nej, inget av det här kan ju vara någon nyhet. Dalarnas Fotbollförbund med Lars Norman i spetsen var ju starkt motståndare och ett av få distrikt som envist argumenterade mot och även röstade emot förslaget. Men då ville ingen lyssna på argumenten om en ruinserie.

Bland division 1-klubbarna finns nu planer på att starta en egen samarbetsorganisation, ett slags "Mini-SEF".

- Ja, tankarna finns i alla fall.

Tanken är dock inte speciellt populär hos Svenska Fotbollförbundet som tycker att en förhandlingspart, SEF, räcker.

Thomas Ekhammer hoppas i stället att den satsning i form av gemensam marknadsföring av nya division 1 och planerna på att hitta en huvudsponsor för serierna blir en realitet.

- Men det tar naturligtvis tid att göra det.

Argumentet från de mest kritiska klubbarna var annars att nya division 1 är skapad för att minska det sportsliga avståndet till Superettan jämfört med gamla division 2. Men den kommer att öka de ekonomiska klyftorna.

Exakt hur mycket pengar varje klubb kan räkna med i resebidrag vet inte Thomas Ekhammer ännu.

- Men vi ska tydligen få ett besked under veckan när förbundet räknat färdigt. Jag är som sagt tacksam om det täcker en del av kostnaderna för någon av våra långresor...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons