Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skattesmäll för Brage

Annons

De juridiska turerna handlar om svarta spelarlöner under åren 1997 till 1999. Klubben har tidigare tvingats betala en miljon kronor som avser skatt för spelarna. Nu kommer nästa miljonsmäll.

Styrelsen för IK Brage gjorde stora utbetalningar till en dansk fotbollsagent som arbetade på Euro Connections i Köpenhamn

Företaget fick sammanlagt 1232455 svenska kronor för åren 1998 och 1999. Det var betalning för fyra jugoslaviska fotbollsspelare. På fakturorna stod det att debiteringen avsåg "finding fee" och "commission". Alltså ersättning för att bolaget hittat spelarna och dessutom provision.

När skattemyndigheten i Falun begärde uppgifter från skattemyndigheten i Danmark kom beskedet att en stor del av pengarna som IK Brage betalat till Euro Connections gått tillbaka till spelarna.

Enligt skattemyndigheten i Dalarna var det Brages dåvarande ordförande som initierade den utredning som senare drogs igång. Han ville att allt skulle gå rätt till och visade ett brev som klubben skrivit till agentbolaget och agentens svarsbrev.

Det visade sig att en av spelarna i sitt avtal från 1997 krävde 25000 kronor netto per månad, fri bostad och 200 000 kronor per år i övergångsersättning för att spela i Brage.

Agenten i Danmark blev lösningen. Under två år betalade klubben sammanlagt 763 600 svenska kronor till Euro Connections. Agenten behöll 15 procent av pengarna och resten sattes in på spelarens konto i en dansk bank.

Dalapolisens ekorotel och skattemyndigheten hittade under utredningen bland annat ett nummerkonto hos Union Bank of Switzerland i Zürich.

Det kom fram att kontot användes av en annan av spelarna i Brage. Pengarna som sattes in på kontot fakturerades av spelarens eget bolag och betalades av agenten.

Brage ska nu betala 898 429 kronor till staten.

- Det blir nog runt en miljon kronor med räntor, säger Lars Lund i Falun som är sektionschef för revision inom Gävle skatteregion.

Ett trist besked för fotbollsklubbens ledning inför storhelgerna.

- Det var en tråkig julklapp. Vi hade en liten förhoppning om att vi skulle klara oss. Vi har ju satt undan en del av summan. Jag måste få läsa domen innan jag uttalar mig, säger Peter Evertsson, ordförande i IK Brage i en första kommentar.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons