Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny metod för dopingstester i Aten-OS?

Annons

Forskare på universitetet i Southampton säger sig ha tagit fram en metod för att dopningstesta för mänskligt tillväxthormon (HGH) och att den metoden ska användas i OS i Aten.

Arne Ljungqvist, ordförande i IOK:s medicinska kommitté tillbakavisar påståendet, men säger till TT:

- Om vi hade en metod så skulle vi inte tala om det på förhand. Det är ingen bra strategi.

Det är en av forskarna i Southampton, Clare Hartley, som berättar om metoden för den engelska tv-kanalen Channel 4.

Användning av mänskligt tillväxthormon som dopningsmedel har förekommit i över 20 år.

- Det första beviset fick jag se 1983, säger Ljungqvist.

- Användningen av det har säkert inte minskat med åren eftersom tillgängligheten blev så stor när man lyckades framställa det på genetisk väg. Från början kunde man bara ta fram det ur människokroppen. Däremot är nog problematiken kring det överdriven, användningen är nog inte särskilt utbredd, eftersom det behövs så starka doser för att göra någon verkan och då får man samtidigt så starka bieffekter som kan verka negativt på prestationen.

Ljungqvist välkomnar dock en metod för att testa HGH.

- Det är en läskig lek med hälsan att använda HGH eftersom vi vet att okontrollerat bruk kan vara farligt. HGH är ju avsett att användas för lindring av sjuka (bland annat för barn som växer för långsamt) och tas det av helt friska människor kan det få helt andra konsekvenser, säger Ljungqvist.

- Jag tror att informationen om det har gått hem hos idrottare i Sverige, men det har funnits en ovilja att lyssna på varningarna internationellt, inte minst i USA.

HGH användes av den kanadensiska sprintern Ben Johnson, som åkte fast för användning av anabola steroider under OS 1988. Och obduktionen av den amerikanska sprintern Florence Griffith-Joyner, som dog av en hjärtattack 1998, visade att hon hade onaturligt stora kroppsorgan - något som skulle kunna ha berott på användning av mänskligt tillväxthormon.

1996 startade Internationella olympiska kommittén (IOK) ett forskningsprogram för att få fram en testmetod för HGH till OS i Sydney 2000.

- Man lyckades inte få fram någon metod till Sydney, men arbetet har fortsatt av flera forskarlag runt om i världen.

(TT)

INGELA AHLBERG

Mer läsning

Annons