Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny finsk dopningsskandal

Annons

Skidspelsgeneralen Kaj Hansson reagerar kraftigt när det nu står klart att en finländsk skidåkare testat positivt för dopning vid skid-VM i Val di Fiemme.

Det var på fredagsförmiddagen finländska skidförbundet meddelade att ett A-prov analyserats med positivt utslag. Vem den finländske skidåkaren är, eller vilket dopningsämnet är, det vill förbundet inte uppge förrän B-provet är analyserat, vilket beräknas ta en vecka.

Finska påståenden säger på fredagskvällen att det är Kaisa Varis, som fick fem dygns tävlingsförbud under VM för otillåtet höga hemoglobinvärden, som åkt fast.

- Det enda positiva man kan se i det här är att samarbetet mellan FIS och Wada,som ansvarar för dopingkontrollerna, tydligen ger effekt, säger Hansson.

- Och det är bra. Men det är inte bra att det fortfarande finns dopade skidåkare att avslöja.

Redan nu, innan B-provet analyserats, får avslöjandet konsekvenser.

De sex finska VM-åkare som var anmälda till Holmenkollen har samtliga lämnat återbud. Och finländska skidförbundet avbryter allt internationellt tävlande i längdåkning direkt efter Holmenkollen.

Förbundsordföranden Seppo Rehunen och förbundets vd Jari Piirainen deklarerar båda att de är beredda att avgå efter utredningen av fallet, och det finns planer på att dela upp finska skidförbundet i separata grenförbund, där alpint, freestyle och snowboard ska slippa sammanknippas med längdåkningen.

Även finska undervisningsministeriet tar till storsläggan, och fryser det statliga bidraget till Finlands skidförbund i väntan på att B-provet analyseras. Efter det ska statsbidraget tas upp till behandling.

- Och visst är det bra att finländarna nu verkligen tar krafttag mot dopingen, menar Kaj Hansson. Men det måste nog till efter allt som hänt i finsk skidsport de senaste åren. Tråkigt bara för de finländska åkare som satsat utan doping och nu även de blir avstängda från internationellt tävlande.

Står finska skidförbundet fast vid sitt internationella tävlingsstopp kan de två världscupstävlingar som återstår bli utan finskt landslagsdeltagande i Lahtis nästa helg och Svenska Skidspelen helgen därpå.

- Det finns en preliminär finsk anmälan av åtta herrar och fyra damer till Skidspelen. Och vi har de senaste dagarna försökt få dessa anmälningar verifierade. Men nu förstår jag varför vi inte fått svar, säger Hansson.

Också Svenska Skidförbundets landslagschef Jan Palander tycker att det är riktigt av finländska förbundet att ta krafttag.

- Jag vill egentligen inte gå händelserna i förväg, säger han.

- Vi har ju än så länge bara sett analysen av A-provet. Men är även B-provet positivt hamnar Finlands skidåkning inte i någon gynnsam sits vare sig nationellt eller internationellt. Efter allt som hänt de senaste två åren, fr rån VM i Lahtis och fram till i dag, måste det bli konsekvenser om någon skidåkare trillar dit igen. Då har man inte lärt sig läxan, och då låter det finska åtgärdspaketet relevant.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons