Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny dopningsskandal skakar skid-Finland

Annons

Fredagens chockbesked hotar att ännu en gång skjuta finländsk skidåkning i sank. Skandalen i VM i Lahtis 2001 har fått en efterföljare i VM i Val di Fiemme 2003.

Trots att bara A-analysen är klar valde Finlands skidförbund att ge besked om det nya fallet vid en presskonferens i Helsingfors, där skidförbundets ordförande Seppo Rehunen och vd Jari Piirainen deltog.

Reaktionerna var snabba och kraftiga från alla håll:
* Rehunen och Piirainen sade att de är beredda att avgå efter utredningen av fallet.
* Det deklarerades att längdåkningen och de övriga vinteridrotterna alpint, freestyle och snowboard ska separeras från varandra och bli egna förbund.
* Utbildningsministeriet stoppade med omedelbar verkan alla bidrag till skidförbundet.
* Efter säsongen läggs landslagsverksamheten i längdåkning på is tills effekterna av det senaste dopningsfallet utretts.

Vid presskonferensen i Helsingfors ville skidförbundet förutom namn inte heller uppge kön eller det aktuella dopningsämnet innan B-provet är analyserat. Det ska vara klart den 17 mars.

På presskonferensen spekulerades det kring att Kaisa Varis är den som testat positivt. Hon var en av två i skid-VM som lämnade blodprover med otillåtet höga hemoglobinvärden och fick därför tävlingsförbud i fem dygn av medicinska skäl.

Och Varis meddelade i onsdags, en dag efter beskedet om det positiva provet, att hon inte skulle ställa upp i världscupen i Holmenkollen i helgen.

Hon har också haft nära kontakter med förre chefstränaren Kari-Pekka Kyrö, mannen som blev ökänd efter skid-VM i Lahtis för två år sedan. Det var meningen att Kyrö skulle uppträda i talkshowen Persona Non Grata på fredagskvällen, men han backade ur tidigare i veckan ’’av personliga skäl’’.

Sammanlagt sex finländska skidåkare som deltog i VM har avböjt deltagande i Holmenkollen.

Varis gick inte att nå på fredagen, och alla de fem övriga förnekade att de skulle vara den dopade.

De fem övriga är Riitta-Liisa Lassila, Teemu Kattilakoski, Olli Ohtonen, Sami Repo och Kuisma Taipale.

Förbundets vice ordförande Jaakko Holkeri beskrev det senaste dopningsfallet som en nationell katastrof. Holkeri tänker sammankalla förbundsstyrelsen så snabbt som möjligt och tänker kräva nya personalarrangemang.

– Nu får det räcka. Byken måste tvättas, dundrade Holkeri.
Seppo Rehunen bad om ursäkt för det inträffade och sade att han är beredd att avgå efter utredningen av fallet. Förbundets vd Jari Piirainen sade att han också funderar på att avgå.

– Det här är ett personligt nederlag för mig. Jag kommer att överväga att avgå, men det är skidförbundets ledning som avgör frågan.

Undervisningsministeriet fryser statsbidraget till skidförbundet med anledning av dopningshärvan. Årets första utbetalning har redan gjorts men den andra läggs på is till vidare.

Kulturminister Kaarina Dromberg, som svarar för idrottsfrågor i regeringen, sade att statsbidraget tas upp till behandling efter att den dopningsertappade skidåkarens B-prov har analyserats.
Längdåkningens huvudsponsor ’’Station 1 Finland’’ överväger också hur pengarna till skidförbundet ska fördelas i fortsättningen.

Bolaget stöder förbundet med cirka 200 000 euro, cirka 1 85 miljoner kronor, per år.

Dopningsfallet slår också hårt mot skidspelen som ordnas i Lahtis kommande vecka.


PATRIK EDMAN/TT

Mer läsning

Annons