Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny datateknik ger unik utbildning

Annons

Video var dåtidens träningshjälpmedel.

Nu handlar det om det avancerade dataprogrammet "Dart Trainer".

Ett finkalibrigt dataprogram som avslöjar fel och brister i idrottsutövarens fysiska rörelsemönster.

Allt för att skapa den ultimate idrottsmannen.

- Det är klart att vi är stolta över att kunna erbjuda våra studenter på idrottstränarprogrammet den här möjligheten, säger Anders Henriksson, lärare på Högskolan Dalarna i Falun.

I förlängningen gynnas elitutövarna men definitivt även barn och ungdomar, som tidigt kan erhålla träningsråd anpassade för varje enskild idrottsutövares rörelsemönster.

- Visst har utvecklingen av friidrottstekniken gått framåt, främst då på elitnivå, men med "Dart Trainer" får vi även en möjlighet att bättre förstå och anpassa oss till barn- och ungdomsnivåer, utvecklar Henriksson.

Kort fungerar "Dart Trainer" så här: Ta längdhopparen som exempel, som först filmas under träningen och vars filmsekvens sedan matas in i datan. Med hjälp av "Dart Trainer"-programmet kan sedan tränaren tillsammans med idrottsutövaren specialstudera ansatslöpning, nedslag på plankan, upphoppsteknik med mera.

- Vi kallar det för kvalitativ rörelseanalys. I programmet jobbar vi med olika koordinater och hastigheter, vilket ger oss möjligheten att se vad som sker och som i det här fallet med längdhopparen.

Onekligen en knuff framåt. För alla faktiskt, eftersom Henriksson även är inne på att den här datatekniken även kan användas i vardagen.

- Det här går att överföra även till vardagsproblematiken. Ett mänskligt rörelsebeteende finns överallt. Ta bara alla våra motionärer, menar han vidare.

Den nya datatekniken går även att använda i pedagogiskt syfte. Ett exempel är möjligheten att förfina former för rehabiliteringar.

En del elittränare i Sverige använder sig redan av denna förfinade studiemetod.

Sveriges Olympiska Kommitté har även tillgång till detta högt utvecklade dataprogram, vars konstruktör finns i Schweiz.

Påpassligt nog, med hjälp av EU-medel, erbjuds nu denna intressanta utbildningskapacitet på hemmaplan.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons