Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny crossbana i Idre

Annons

Ett 40-tal unga och mindre unga crossentusiaster har under det senaste året färdigställt en crossbana på västra sidan av Idresjön långt från alla som kan tänkas störas av knattrande crossmotorcyklar i alla storlekar.

Möjligen med undantag för de björnar som stryker omkring i trakten...

- Vi arrenderar marken för en symbolisk summa av besapringsskogen som varit väldigt generösa, berättar Emil Henning, som är en av många eldsjälar i unga Idre MK.

I Idre har det blivit inne att motionsåka på tisdags- och torsdagskvällar. I fjol på en provisorisk slinga som nu under våren byggts ut till en ordentlig bana som mäter dryga kilometern.

Godkänd är den också och hade det bara funnits startgrindar, då hade den fått högsta standard redan från början. Det trots att den endast byggts för träningsåkning.

- Men den är så pass bred så det är inga problem med att även köra tävlingar här, bedyrar Peter Emretsson som är en annan av banans tillskyndare.

När Börje Nilsson från Svemo, Svenska motorcykelförbundet, godkände banan så skedde det utan problem. Meningen var att det skulle handla om en banan för träningskörning, men nu finns en bana som med små kompletteringar kan ta emot riktiga tävlingar.

- En fantastiskt fin och bred bana och jag blev positivt överraskad av vad jag fick uppleva, säger Börje Nilsson sedan han bekantat sig med den nya crossbanan.

- Det handlade bara om några mindre justeringar som behövde göras.

- Framförallt är banan avsedd för att vi ska kunna motionsåka, men så finns det några yngre förare som gärna vill träna mer seriöst och kanske tävla på sikt, säger Peter Emretsson.

Likaså välkomnas gästande turister som vill gasa av sig på banan och redan finns det flera som passat på att åka på den gamla slingan.

- En perfekt lösning som gör att de som vill åka cross nu har en säker bana som inte stör någon. Det här är ett bra sätt att stävja onödigt busåkande, säger Lennart Hjelm från Idrepolisen som var med när banan godkändes.

När den korta sommaren går över i vinter, då kan banan komma att nyttjas för snöskotercross.

Parallellt med banan så har också föreningslivet i Idre fått en ny förening. Sedan återstår det att se om det kommer att leda till att Idre kommer att kunna fostra någon blivande crosstjärna. Med den nya crossbanan finns i allafall förutsättningarna.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons