Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny brakförlust

Annons

Tävlingarna den 6 januari i år blev en sportslig framgång. Mer än 7 000 åskådare kom till Lugnet för att följa tävlingarna, och internationella skidförbundets delegat var nöjd med hur tävlingarna genomfördes.

Mediabevakningen var stor, 167 personer var ackrediterade. Tre tv-bolag sände också direkt från tävlingarna.

Men ändå höll inte de ekonomiska ramarna. Själva tävlingarna gick med drygt 500 000 kronor i förlust.

Största minusposten på intäktssidan gäller reklamintäkter från huvudsponsorer, nummerlappsförsäljning. Men även publikintäkterna blev mindre än beräknat.

- Förutsättningarna var ogynnsamma när det gällde att knyta upp huvudsponsorer. Att tävlingen skulle bli, blev helt klart i september, vilket bara gav oss fyra månader att ro allt i land. Vi märkte snart att vi var sent ute, företagen var redan uppknutna av andra saker, säger Kaj Hansson.

"Långhelgen" gjorde det också svårt för arrangörerna att planera in andra kund- och personalaktiviteter kring tävlingen. Saker som skulle gett värdefulla intäkter.

- Vi vill givetvis ha balans mellan kostnader och intäkter, men dit har vi inte nått den här gången, vilket naturligtvis känns bittert, säger Kaj Hansson.

För det här verksamhetsåret har Falu Kommun gett en förlustgaranti. Det blir alltså kommunen och dess skattebetalare som får gå in och betala hela underskottet på minst 750 000 kronor.

Om nu inte Svenska Skidspelen skjuter till pengar av det egna kapitalet.

Ett kapital som i dag uppgår till 340 000 kronor, inklusive aktiekapital.

- Men vi måste leva även efter verksamhetsårets utgång, ha pengar till den fortsatta driften. Jag har svårt att se hur vi ska kunna ta av det kapitalet nu, säger Kaj, som sitter på en av de totalt 1,6 tjänster skidspelen har till sitt förfogande på kansliet i dag.

- Färre kan vi inte vara, vi skulle egentligen behöva vara fler, menar Kaj.

Kritiska röster mot skidspelen höjs nu igen, när kommunen åter får gå in med en förlust- garanti. Vad säger du till kritikerna?

- Att man också ska se till vad evenemanget ger i extra intäkter till näringsliv och kommun. Vilken marknadsföring Falun får via den stora massmediabevakningen. Saker som visserligen är svåra att mäta i pengar, men som är betydelsefulla och ska vägas in i slutomdömet.

- Sedan hoppas jag att vi kan få in fler intressenter, som tillsammans med oss bygger upp ett ännu starkare arrangemang. Med kringaktiviteter, som kan locka ännu fler till Falun, och så vidare, säger Kaj.

Svenska Skidspelen är en etablerad tävling, som kommer att hållas i Falun de tre närmaste åren, 2005-2007.

Nästa år har Falun fått världscupfinalerna, som avgörs den 19-20 mars, och arbetet med de tävlingarna är redan i full gång.

- Planering och försäljning har redan startat. Vi är tidigt ute, har gott om tid på oss, och har en bra produkt att sälja. Jag ser med tillförsikt fram mot nästa år, slutar Kaj Hansson.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons