Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Tzygge tagit befälet

Annons

"Valle" kommer alltså inte att finnas på isen i det delvis experimentbetonade och föryngrade lag som förbundskapten Tzyganov ställer på isen i Katrineholm och Uppsala. Ett lag där för övrigt "svensk-ryssarna" är ovanligt få, bara fyra.

- Någon assisterande förbundskapten till "Tzygge" finns inte just nu, berättar Håkan Hedman.

- Därför är det meningen att Valeri ska finnas till hands.

Håkan från Sundborn finns också med i den ryska landslags-organisationen, precis som han gjort ett antal år nu.

Håkan Hedman är också på väg att bli en liten institution i den ryska bandyvärlden.

- Jag har skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med det ryska förbundet, säger han.

Turbulensen har varit stor om det ryska landslagets ledning.

Tidigt i höstas vann Tzyganov en överlägsen seger i en omröstning mot Vladimir Janko.

Men Janko, en institution i rysk bandy, ger sig inte så lätt.

- Den som känner Janko förstår. Han anser sig ju vara rysk bandy personifierad, säger Håkan som avslöjar att det kommer att bli en ny omröstning i ämnet rysk förbundskapten i slutet av januari.

- Det är i alla fall sagt så. Men jag är ganska övertygad om att "Tzygge" vinner den också, säger Håkan. Tzyganov själv ville helst slippa tala om ämnet när vi berörde det i höstas.

Det har bland annat antytts ett samarbete mellan Tzyganov från Falun och Sergei Lomanov inför turneringen i Syktykvar senare i vinter.

Överlever "Tzygge" den ryska bandyns nästa "ö-råd" i Moskva talar mycket för att han får leda landslaget i ett VM på hemmaplan nästa år.

Det förefaller nämligen mer eller mindre klart nu att ryssarna "köper över" VM från Norge som inte såg ut att få ekonomi i turneringen men nu i stället kan tjäna en slant.

Förmodad spelplats i mars 2003 blir i så fall Archangelsk, hemort för storlaget Vodnik som tränas av Alexander Tzyganov.

De svenska ryssar som spelar landskamperna i helgen är Sergei Obuhov från Falu BS, Misha Sveshnikov från Ljusdal och Pavel Franz från Vänersborg.

- Dessutom är det meningen att Rinat Sjamsutov ska spela matchen på Backavallen i Katrineholm som ju är hans ordinarie hemmaplan, berättar Hedman.

Anledningen till att det ryska landslaget kommer till Katrineholm i sista stund sent på fredag är för övrigt svårigheter att få plats på flyget.

Därför tvingas "Tzygge" och kompani gå och vänta två dagar i Moskva efter kvällens match mellan Vodnik och Rodina Kirov.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons