Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Thobias fått ny guldvittring

Annons

Borlänge blir skådeplatsen för den svensk-norska duellen på torsdag i nästa vecka.

Det kan bli en härlig fight.

Fast han fick nöja sig med tredjeplatsen efter norrmannen Jens Arne Svartedal och finländaren Keijo Kurttila, var Fredriksson den store vinnaren i Drammen på tisdagen.

För samtidigt körde Hetland bort sig, kom inte bättre än 14:e.

Det bäddar för en rysare i säsongens sista lopp.

Förutsättningarna inför dramat i Borlänge: Hetland har 350 poäng mot Fredrikssons 316.

En av många varianter för att det ska bli svensk cupseger: Når båda finalen i Borlänge måste Fredriksson vinna och Hetland inte bli bättre än trea.

Men det kan också räcka med en pallplats om Hetlands svaga form håller i sig. I de tre senaste världscuptävlingarna i Reit im Winkl, Oslo och Drammen har norrmannen placeringsraden 18-17-14.

Efter tisdagens möte är det fördel Fredriksson - åtminstone psykologiskt. Med andra raka tredjeplatsen drog han åt de mentala tumskruvarna på norrmannen ännu ett snäpp.

Världsmästaren från Val di Fiemme satte sig i respekt direkt när han stoppade norrmannen redan i kvartsfinalen.

Svenske ledaren Ola Rawald:

- Hetland verkar inte vara i jätteform. Han var aldrig med i racet, orkade inte alls på vägen in, kanske var det dåliga skidor.

För Hetland var det ännu en tung motgång - och en svår poängförlust. Han hade chansen att säkra cupsegern på hemmaplan, nu får han i stället svår press på sig i Borlänge.

Thobias Fredriksson var förstås nöjd.

- Han var glad, men samtidigt grämde han sig lite över att han inte lyckades ta sig förbi Kurttila. Det var stenhårt, målfoto avgjorde. 20 poäng till hade suttit fint, säger Rawald.

Skari säkrade totalsegern

Jörgen Brink var andre svensk i final, men han var aldrig i närheten av prispallen. Jörgen hamnade tidigt på efterkälken och hade inte kraft att komma igen.

Björn Lind vann kvalet, men missade finalen och kom trea i B-finalen.

- Alla fem svenskar gick vidare till kvartsfinal och det var imponerande, säger Rawald.

Över 30 000 åskådare hyllade Bente Skari när tog sin tolfte seger för säsongen och samtidigt säkrade totalsegern i världscupen. Tyskan Manuela Henkel kom tvåa, följd av finländskan Virpi Kuitunen. Emilie Öhrstig nådde B-finalen där hon kom sist. Lina Andersson slutade nia.

Henrik Skiöld/TT

Mer läsning

Annons