Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu går Årjes vidare

Annons

- Jag fick ett erbjudande jag inte kunde säga nej till. Jag sa ja direkt, säger Mats Årjes när vi träffar honom på hans kontor som har en härlig utsikt mot Riksskidstadion.

Han håller som bäst att avsluta sitt arbete på skidförbundet. Det är avtal som ska slutföras, papper som ska sorteras, lådor som ska plockas ur.

- Sedan det blev klart att jag skulle lämna förbundet har jag hamnat i något sorts vakumtillstånd, det måste jag erkänna. Jag har inte varit lika handlingskraftig som vanligt, men det är svårt också när man själv trappar ner och samtidigt vet att en ersättare är på väg in med sina idéer, säger Mats allvarligt.

"Städgumman" kan man kalla honom för. När Mats började sin anställning på förbundet var det krisläge.

Ekonomin var i det närmaste skjuten i sank och något måste göras. In kom Mats, van vid uppgiften från tidigare sina tidigare anställningar.

- Det där med städgumma för stå för dig. Men visst, jag har flera gånger kommit in i företag som haft det kämpigt och fått ordning på det hela. Det är ett tufft arbete, du åker på många smällar under vägen, men du vet att det är alltid uppdragsgivaren som tar de slutliga besluten, säger Årjes.

- När det gäller skidförbundet kom jag in i ett ekonomiskt bekymmersamt läge. Vi var tvungna att rationalisera omedelbart. Det var inte roligt, men nödvändigt. Nu har vi kontrollen, det ekonomiska läget är bra och jag är själv nöjd med vad jag uträttat, fortsätter han.

Är alla det?

- Det beror nog på vem du frågar. Jag har haft ett gott samarbete med styrelsen och jag tror nog att jag kommer att få ett gott betyg från dem. Men jag vill också framhålla att vi är flera som jobbat hårt för att få förbundet på säker mark.

Har du några kritiker över huvud taget?

- Säkert. Jag skulle tro att de flesta finns bland de konservativa och traditionella personerna i skid-Sverige. Beslutet att skilja landslaget från den nationella skidsporten var det många som inte kunde ta. Sedan finns det säkert kritiker bland dem som inte kunde flytta med kansliets flytt från Solna till Falun.

Är det något som du skulle vilja ha ogjort av det du varit med och genomfört under dina fyra år på förbundet?

- Nej, jag ångrar ingenting. Jag har hela tiden jobbat med skidförbundets bästa för ögonen.

Vad är det största du upplevt under de här åren?

- När vi fick alpina-VM till Sverige och Åre 2009, det var stort. Jag tycker det är en härlig slutkläm på mina år på förbundet. Få verkar dock förstå hur stort det är att få ett alpint VM.

Hur stort är det då?

- Efter OS är alpina-VM det största vinterarrangemanget: Idrottsligt, medialt, ekonomiskt. Det går inte att jämföra med ett vanligt skid-VM.

Du var tidigt segerviss om att ni skulle få arrangera VM 2009. Hur kom det sig?

- Att vi inte haft ett alpint VM i Skandinavien sedan 1954 vägde tungt, det visste jag. VM arrangerats flitigt mellan-Europa de kommande åren och med det fina koncept vi hade att presentera, så såg jag en stor möjlighet.

Den 1 oktober börjar han sin nya tjänst som vd på SkiStar. Han kommer alltså att jobba vidare med skidor på fötterna kan man säga.

SkiStar äger i dag många av Sveriges största skidanläggningar - Sälenfjällen och Åre exempelvis - samt Hemsedal i Norge.

- Jag kommer till ett välskött företag som utvecklats enormt och någon städgumma har jag inte anställts som den här gången. Det kommer mer att handla om att förädla och utveckla ett bra koncept. Jag har många visioner, men de håller jag för mig själv.

Mer läsning

Annons