Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu fimpar dalaidrotten

Annons

Idrottsrörelsen i mellansverige gör den största tobakspreventiva satsningen hittills.

I går uppmärksammades fyra dalaföreningar som jobbar efter "Tobakspolicy för föreningar med barn- och ungdomsverksamhet".

De effekter som tobaksanvändandet i Sverige ger kostar 26 miljarder varje år.

Regeringen satsar 90 miljoner kronor under 2002-2005 för att förebygga detta.

I ett av projekten under satsningen samarbetar nu sju län, omfattande 80 kommuner, i mellansverige för att stärka drygt 2 200 idrottsföreningar i sitt arbete att bli tobaksfria.

- Av våra 400 klubbar som får lokalt aktivitetsstöd var målet att nå ut till 100, och det har vi redan i dag uppnått. Nu är målet att få med så många som möjligt, säger Tommy Staf, projektledare för policyarbete i föreningar i Dalarna.

- Bland 67 specialidrottsförbund har vi 60 representerade i Dalarna. 30 stycken av dessa ska vi få att arbeta aktivt mot tobak.

Några av de föreningar som redan nu antagit den "Tobakspolicy för föreningar med barn- och ungdomsverksamhet i Dalarna" som Dalaidrotten (Dalarnas Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna) och Landstinget Dalarna arbetat fram blev vid en konferens på Scandic Hotell i Falun i går premierade för sitt arbete mot tobaksanvändande.

- I stallet är det naturligt att man inte röker, men visst kan det finnas föräldrar som röker utanför. Vi jobbar dock mycket med att informera om både kost och rökning, säger Tina Larsson i Borlänge Ridklubb.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons