Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu får andra ta vid"

Annons

-Så är det. Nu får andra ta vid. Nu ska jag spela golf och vara hemma lite mer.

- Och framför allt titta på sport. Massor av sport, säger han, dagen efter det lyckade kvaläventyret, som gett distriktet färgton på den svenska handbollskartan.

Mats var på jobbet imåndags, i nyinflyttade lokaler i Åselby. Där jobbar han med ett arbetsmarknadsprojekt, som i botten syftar till att få ut långtidsarbetslösa i verksamhet igen.

-Under två år ska vi jobba med projektet, vi som ingår. Till en del är det de nya arbetsuppgifterna som gör att jag tar det lugnare med handbollen. Men det finns annat också, tillägger han.

Vad han syftar på är att dalahandbollen behöver få nya röster att lyssna till.

-Nya röster och nya idéer framförallt. Sådant brukar ge positiva resultat.

Han pekar på den period i början av 1980-talet, när Calle Wångblad värvades till Borlänge HK som spelande tränare och laget snabbt tog klivet upp i högsta serien.

-Något sådant igen skulle avgjort ha positiva konsekvenser, tror han.

Han är också fullt och fast övertygad om att Dalarna, om man kunde behålla talangerna, skulle ha ett lag moget för spel i högsta serien igen.

-Plocka hem dem vi har ute i periferin, killar som fostrats här i distriktet, och vi skulle ta klivet upp direkt.

-Det är jag helt övertygad om. Men för att klara det måste vi först klara ut bitarna runt omkring. Socialt inte minst. Det måste vara lockande att flytta hem igen, där är vi inte i dag, konstaterar han.

Lubo, ett lyckat experiment?

-Om det nu varit ett experiment.

-Jag tycker vi haft ett Lubo tidigare också i form av att spelare i de båda största klubbarna, Ludvika och Borlänge, så länge jag minns flyttat emellan klubbarna beroende på vilken som varit högst placerad i seriesystemet.

Hur har spelarna sett på saken?

-Sådana här saker tar tid att forma. Dels har vi haft mycket folk att jobba med, vilket inte minst vid laguttagningar känts lite jobbigt.

-Att under en vecka motivera killar att ge allt på träningar för att sedan plocka bort hälften när det blir dags att ta ut ett lag är ju ingen kul uppgift precis. Inte om man betänker att man veckan efter ska motivera dem på nytt.

Några råd till din efterträdare?

-Var inte rädd att satsa på unga spelare. Och tillåt dem framför allt att misslyckas. Känner de att de har förtroende så utvecklas de snabbt.

-När det gäller spelartyper skulle jag gärna se att de försöker hitta vänsterhänta spelare. Och kanske en fysiskt stor herre som gillar försvarsspel. En "trea" med format på handbollsspråk.

BJARNE SOLUM

Mer läsning

Annons