Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar allvaret

Annons

- Det ska verkligen bli spännande, säger Kenneth Eriksson, som nu sätter sig bakom ratten på sin nya Skoda Octavia WRC. Jag tror faktiskt mycket på den här bilen. Den går bättre och bättre ju mer jag kör den.

Och Kenneths teamkamrat, finländaren Toni Gardemeister, verkar lika hoppfull:

- Jag vill inte överdriva, säger han i en pressinformation från Skoda. Men allting pekar på att vi gör ett fint resultat redan i Monte och även kan komma att plocka VM-poäng. Jag gillar den nya bilen. Den är visserligen tyngre än mina tidigare, men går verkligen fint.

Kenneths starka sida är inte asfaltsrallyn. Trots det är han inte heller dålig på det underlaget. Men det är faktiskt åtta år sedan han senast körde Monte Carlorallyt, och sträckningen är nu helt annorlunda än då. Att förvänta sig några stordåd av Kenneth i denna första deltävling är därför fel. Och det vet också Skodas stallchef Pavel Janeba:

- Ett resultat bland de tio i topp i Monte Carlo-rallyt får gälla som ett klart godkänt resultat i premiären, menar han.

Riktiga eldprovet för Skoda lär dock inte komma förrän om några veckor i Svenska Rallyt. Och då lär nog förväntningarna vara lite större. Då blir det upp till bevis för inte minst Kenneth Eriksson och Skodateamets tredje förare Stig Blomqvist, som inte kör i Monte.

Men årets första rally är ändå alltid årets första rally. Det är då en viss tendens kan anas. Peugeot och Ford tampades i fjol om att vara bästa bilmärke. Mitsubishi och Subaru slogs om tredjeplatsen. Skoda och Hyundai var "C-laget". Men förhoppningsvis har Skoda de bättre förarna i år, och borde kunna vara med och slåss med i varje fall Mitsubishi och Subaru om tredjeplatsen. En varning dock: Citroën, med bland annat Thomas Rådström, är ny märkesbil i år, och kan mycket väl lägga sig i kampen - även om Citroën inte ställer upp i alla VM-rallyn. Men i Monte Carlorallyt finns Thomas med. För att inte tala om i Svenska Rallyt...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons