Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar allvaret

/
  • Daniel Tynell har tävlat sparsamt hittills den här säsongen och är därför rejält sugen när långloppscupen drar i gång på söndag med Jizerska Padesatka i Tjeckien.

Daniel Tynell värmde upp med en fjärdeplats i Morapinglan under Nyårshelgen.
På söndag drar Långloppscupen i gång med Jizerska Padesatka i Tjeckien.
– En tävling med grymt speciella förhållanden, säger Tynell.

Annons

Fjolårssäsongen blev till stora delar spolierad av den harpest som Daniel Tynell drog på sig sensommaren 2010.

Sjukdomen tog långt tid på sig att lämna den 35-åriga kroppen, men de senaste månaderna så har Tynell fått positiva svar.

– Hösten har funkat jäkligt bra och jag har börjat känna igen kroppen igen. I december har jag haft lite problem med luftrören, vilket gjort att jag tagit det lugnt med tävlandet.

Tävlingarna i Bruksvallarna i november, Östersund i mitten av december och Morapinglan under nyårshelgen är de han avverkat så här långt och i helgen blir det kamp mot världens bästa långloppsåkare i Jizerka Padesatka.

– Det är grymt speciella förhållanden i den tävlingen. Det är ofta fuktigt och blött, snön är lite skitig, tät och fet och vi har inte riktigt lyckats få till skidorna i det loppet.

Nästa tävling i långloppscupen efter Jizerska Padesatka blir Dolomitenlauf den 22 januari och helgerna därefter tävlas det i Marcialonga och König Ludwig Lauf.

Hur det blir med tävlandet under de tre helgerna mellan König Ludwig Lauf och Vasaloppet vet inte Tynell i dagsläget.

– Det är öppet just nu och det beror mycket på hur det går i tävlingarna de närmaste veckorna hur jag lägger upp tävlandet. Vasaloppet är naturligtvis det stora huvudmålet.

– Tartu Maraton har jag stått över tidigare år, men den här säsongen så ingår det loppet i Ski Classics, så då känns det lite mer aktuellt än tidigare.

Om du väljer att köra Tartu Maraton, så står du väl över La Transjurassienne helgen innan?

– Samtidigt har jag lite hjärta för tävlingen i Frankrike. Jag har åkt där två gånger, 2006 och 2009, samma år som jag vunnit Vasaloppet.

För första gången ska också Daniels lillebror, Rikard, som tillsammans med storebror utgör nybildade Team Tynell, tävla i Jizerska Padesatka.

Mer läsning

Annons