Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är saken klar

Annons

I går träffade han ledningen för MIK och gjorde klart de sista bitarna.

- Jag är glad att jag får chansen att träna ett allsvenskt lag igen, säger Petter, som för några år sedan hade huvudansvaret i Bofors.

Och nu kommer han att få huvudrollen i MIK.

- Ja, så är det. Går det åt pipan, så är det på mitt ansvar, säger han.

Hur kommer tränarrollerna att se ut mellan dig och Mats Grötting?

- Jag kommer att sköta fys- och isträningarna samt planering. Under matcherna jobbar jag med hur motståndarna spelar och sedan ska jag även ha koll på att vi själva spelar som vi sagt. Mats blir den som sköter matchningen.

Mats Grötting kommer, förutom att jobba med A-laget, även att sköta träningen på hockeygymnasiet.

Är inte det här att ta ett steg åt sidan för din del nu när klubben har anställt Hägerbäck?

- Nej, det tycker jag inte, svarar Grötting. Det här kommer att bli ett samarbete mellan mig och Petter och när det gäller rollfördelningen så tycker jag den är bra för min del.

- Klubben har ju arbetat för en förändring och huvudsaken är att vi jobbar mot det som är bäst för klubben, tillägger Mats.

Petter Hägerbäck är 30 år. Han är född och uppväxt i Tulllinge i Stockholm. Det var också där hans tränarkarriär började.

- Jag spelade själv till jag var 17 år, men sedan tvingades jag sluta på grund av en skada, berättar han.

Vid 25 års ålder tränade Hägerbäck sitt första A-lag, Nynäshamn. Sedan har han haft ansvaret för Mariestad innan laget gick i konkurs. Han tränade Bofors i ett år innan han lockades till Malmö i hopp om att en gång få ta över A-laget. Men efter ett år som juniortränare i MIF lämnade han Skåneklubben.

- Jag ville träna ett seniorlag och därför följde jag med Niklas Wikegård till Schweiz, när han fick sparken från Malmö.

Även där fick Wikegård sparken och då valde Petter att flytta hem till Sverige igen.

- Min ambition har hela tiden varit att stå på egna ben och få träna ett allsvenskt lag. Därför är jag är glad att ha fått komma till en så pass bra klubb som Mora, säger Hägerbäck.

Men det drog ju ut rejält på tiden innan allt blev klart. Kommentar?

- Jag är ju bara 30 år och jag förstår om Mora har varit misstänksam mot min ålder och om jag ska räcka till helt enkelt. Men från min sida har det här känts rätt från början.

Vad kan du tillföra Mora?

- Först och främst ett jäkla engagemang. Sedan vill jag driva träningarna bra så att alla killar ska känna att det ger något varje gång, försöka få alla grabbara att höja sig ett snäpp mot tidigare.

Och målet med Mora IK?

- Ja, det blir ju helt klart att bli ett superallsvenskt lag igen. Det är det gemensamma målet vi måste sträva efter och det tror jag också att vi ska klara av, säger MIK:s nye tränare.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons