Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är "Herminator" tillbaka på segerpallen igen

Annons

För Fredrik Nyberg (21:a) och Patrik Järbyn (25) fortsatte motigheterna efter en hel del missflyt.

Hermann Maier - kallad ''Herminator'' och känd som en riktig hårding - visade upp en helt ny sida.

När det stod klart att österrikaren vunnit hade han svårt att hålla tillbaka tårarna.

- Det här är en av mina skönaste segrar i karriären, fullt i klass med OS- och VM-gulden, sade han till Reuters.

Maier var nära att mista benet i en motorcykelolycka för 18 månader sedan och gjorde comeback för mindre än två veckor sedan.

- Jag är så överraskad. Jag trodde aldrig att det skulle gå så här snabbt att vinna igen, sade Maier som före olyckan vunnit den sammanlagda världscupen tre gånger och tagit två OS- och två VM-guld.

Nu är han VM-favorit i super-G och gav dem som räknat bort honom en gliring:

- Jag vill tacka dem som gav mig sitt stöd. Det var inte många kvar i slutet...

Österrike dominerade stort och tog de fem första platserna. Maier vann med elva hundradelar före Christoph Gruber och Stephan Eberharter slutade trea.

Snö och dimma

Tävlingen, som egentligen skulle ha körts i fredags men då ställdes in, avgjordes i svåra förhållanden. Det snöade och var dimma i den nedre delen av banan.

- Det var österrikarna som till varje pris ville genomföra tävlingen för att ge Maier ett sista test före VM. Man såg ingenting i den sista delen av backen, sade en kritisk Patrik Järbyn till TT.

Det har gått tungt för både Järbyn och Nyberg den här säsongen och på måndagen hade de inte direkt flyt heller.

Järbyn såg ut att äntligen slå till med en bra placering då han ledde vid den andra mellantiden. Med två misstag sista biten stoppade framgångarna och Järbyn var över två sekunder efter Maier.

- Jag skulle ha gått i mål som ledare. Det känns för jävligt. Dessutom fick jag vänta i fyra minuter innan jag skulle starta. Det gjorde att det hann komma mycket snö i banan, suckade Järbyn som ännu inte fått grönt ljus av den svenska lagledningen när det gäller VM.

- Jag har inget att säga om det där, det är inte jag som tar ut truppen. De har sett mig hela säsongen och vet vad jag kan. Jag visade i alla fall i dag att jag kan åka fort.

Fick köra om

För Fredrik Nyberg blev det också ett struligt åk. Eller rättare sagt två. När han gav sig i väg som startnummer 17 vinkade en tävlingsledare felaktigt av Nyberg efter att ha missuppfattat informationen i kommunikationsradion. I stället fick Nyberg åka upp med liften och köra igen - som 32:a man. I mål var han 21:a, 2.01 efter Maier.

- Det var lite trist. Jag hade gärna åkt med det startnummer jag hade eftersom förhållandena inte var perfekta, sade Nyberg som under veckoslutet legat däckad i vinterkräksjukan.

Känslan inför VM?

- Rent åkmässigt har det ju gått bättre. Det gick bra på super G-träningen i förra veckan, innan jag blev sjuk, så jag hade hoppats att det skulle gå fortare i dag. Men jag åker till VM med allt att vinna, sade Nyberg som kör storslalom och super-G i VM.

Just super-G för herrar inleder VM i S:t Moritz på söndag.

Göran Sundberg/TT

Mer läsning

Annons