Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Björgen bäst igen

Annons

OS i Turin blev trots ett silver för Marit och ett brons för Hilde G, ett misslyckande för Norge.

En stor del av debaclet lades på Marits tränare Svein Tore Samdal. Många menade att han drivit Marit för hårt före OS.

- Jag har inte brytt mig om vad folk runt om kring har snackat. Jag litar helt på Svein Tore, säger Marit, när frågan kom upp på presskonferensen efter segerloppet.

Och Marits insats i spåret mellan Oxberg och Mora kommer säkert att tysta några kritiker. För hon visade absolut världsklass.

Direkt efter starten tog Marit Björgen och krutgumman 41-åriga Hilde G Pedersen tag i det hela. Med sig fick de en tredje norska, Vibeke Skofterud. Och efter några kilometers körning var det inget snack om saken.

Frågan var vem av norskorna som skulle vinna.

Vibeke tvingades vika ner sig i de så kallade Lundbäcksbackarna, några kilometer innan kontrollen i Oxberg.

- Vibeke har kört bra i långlopp förr, så det var inte överraskande att hon gick med. Men det blev lite för tufft för henne, säger Marit.

Svaret på vem som skulle vinna, Marit Björgen eller Hilde G Pedersen kom i Eldris, nio kilometer från mål. Sakta med säkert drog Marit ifrån Hilde.

Och i ensamt majestät kunde hon ta emot segerkransen av kransmasen Martin Johansson.

- Hilde sa att hon inte orkade dra mer utan att jag skulle köra på. Det blev en lucka och efter det hade jag bra kontroll på loppet. Jag hade kanonbra skidor, så jag får rikta ett stort tack till mina vallare.

- Det var en härlig stämning, med mycket folk efter upploppet. Sedan var det riktigt skoj att få möta kransmasen, säger Marit med ett brett leende.

Vad har du gjort för att komma tillbaka så bra efter OS?

- Varit hemma och myst med familjen. Det har varit lite skidsnack. Jag har bara njutit av livet, säger Marit, som drar vidare och kör sprinten i Borlänge i morgon sedan kör hon i Falun på onsdag.

Efter dalatouren drar hon vidare till Norge och tävlingarna i Holmenkollen och sprinten i Drammen. Från Norge går resan vidare till Asien.

Först Kina och sedan för-VM i Japan. Trots det tuffa programmet tycker Marit att det är bra med ett långlopp i världscupen.

- Ja, det är viktigt att ha sprint, traditionella lopp på 10 och 15 kilometer samt långlopp på en lite plattare banan som den här i världscupen.

- På de kortare distanserna är det ju bara upp och ned, menar Marit.

Tvåan Hilde G Pedersen menade att de här var en hennes bästa tävlingar under den långa karriären.

- Bland de tre bästa, trots att det bara blev en andra plats, säger hon.

Vad tänkte du när du tvingades släppa ryggen på Marit?

- Jag sa till Marit att jag inte hade mer att ge, att hon skulle dra på.

- Sedan tänkte jag att jag skulle ta mig till målet på ett anständigt sätt, säger Hilde G Pedersen.

- Jag blev lite orolig att de bakom skulle komma ikapp mig. Det var tur att försprånget var så stort, säger Hilde, som inte har klart med hur hon kommer att köra resten av säsongen.

Tävlingarna i Falun och Borlänge kommer hon i alla fall delta i.

Bakom Hilde och Marit jagade 15-20 tjejer. Bland dem återfanns Petra Majdic från Slovenien. Och hon körde taktiskt.

- Idag är jag nöjd med mig själv.

- Skidorna gick inte så bra. Jag var inte framme och drog, så de andra tjejerna är nog sur på mig. Jag behövde all kraft tills på slutet. När det var två kilometer kvar gick fram i täten. Jag ville upp på pallen, säger Petra.

IFK Moras Elin Ek blev bästa svenska med en sjunde plats. Hennes näst bästa världscupplacering någonsin. Östersunds Maria Rydqvist slutade tia.

Mer om de här två tjejerna kan ni läsa på nästa sida.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons