Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Anna beredd

Annons

- Jag har alltid tävlat för dem, och det finns ingen anledning att byta. Sedan är det väl bra att fortfarande vara knuten till Dalarna på något vis, säger hon.

Från början hade Sverige bara en damplats i OS-tävlingen i halfpipe, en plats som Anna skaffat Sverige genom fjolårets resultat.

Men det kom att dröja ända långt in i december, innan hon fick klartecken från SOK-håll att platsen var hennes.

- I och för sig hade jag räknat med att få åka, men både Anna Olofsson och Janet Jonsson har kört bra under säsongen, så lite nervöst var det innan beskedet kom. Men gissa vad skönt det kändes när jag fick beskedet, säger Anna och skiner upp med hela ansiktet.

Nu blir inte heller Anna ensam svensk dam i grenen, då Sverige i mitten på januari fick ytterligare en plats. Janet Jonsson fick den platsen.

- Synd om Janet att inte få besked tidigare, men det känns mycket bättre för mig att vi blir två svenska tjejer som kommer till start i OS. Vi kan peppa varandra, hjälpa varandra. Att stå där själv uppe vid start, hade inte varit någon rolig känsla. Det märkte jag när vi var över till USA i januari och körde tävlingar, menar Anna.

OS i Salt Lake City blir Anna andra OS. I Nagano för fyra år sedan var det en liten förskräckt tjej som försvann direkt i kvalet.

- OS var alldeles för stort för mig då, jag var helt enkelt inte redo för vad som väntade. Nu har jag ett OS bakom mig, har på plats sett hur det kan vara med all uppmärksamhet och så där. Det känns värdefullt att ha med sig nu.

År 2000 tog Anna två segrar i världscupen. Förra säsongen blev ingen höjdare med en tredjeplats i finska Ruka som bäst, och inte heller den här säsongen har de riktiga topplatserna kommit.

Har du hamnat på efterkälken?

- Nej, det tycker jag inte. Men jag har de senaste säsongerna hållit på med att byta ut en hel del trick, sett till att få mer höjd och fart. Svårighetsgraden har ökat, men det gäller att komma med nya saker så att domarna får upp ögonen på dig. Allt det här har tagit sin tid, men nu tycker jag det börjar sitta ordentligt.

Anna framhåller själv att envisheten är hennes bästa egenskap. Just den egenskapen har hon varit tvungen att plocka fram när de nya tricken övats in. Nu är det meningen att envisheten som ska bära henne fram i Salt Lake City.

- Jag tycker att jag har en bra chans att ta medalj och brukar vara som bäst när det gäller. Men konkurrensen är knivskarp, så final är första målet, fortsätter Anna.

Genom åren är det många snowboardåkare som velat tona ner betydelsen av ett OS. Men för Anna är det stort.

- Det är väl så att ingen snowboardåkare vill ge upp allt för att köra ett OS, men har man chansen att få vara med så finns det ingen som vill missa det heller. OS kommer att bli en av de bästa tävlingarna någonsin.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons