Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgisk innebandyfest

Annons

En nostalgifest för firandet av att det var 20 år sedan Falu IBK bildades kommer att hållas nästa helg, 27-28 maj.

Det blir veteranmatcher, tipspromenad, femkamp och naturligtvis en festkväll med både mat och uppträdande, då Torsten "Totte" Andersson, Tom Wester och Lars Dahlin, gamla IBK:are, kliver upp på scen för att underhålla.

- Det har de gjort när vi i Falu IBK haft sammankomster tidigare år. Alla som varit involverade i Falu IBK:s fem lag, 120 personer, har blivit inbjudna till jubileet och 61 har anmält sig. Det kommer folk från Stockholm, Umeå, Göteborg och till och med Danmark, berättar Per Nordström.

I mitten av 80-talet var innebandyn en liten sport i Sverige, som mer betraktades som en fritidssysselsättning än en riktig idrott.

Svenska Innebandyförbundet hade bildats 1981, Dalarnas Innebandyförbund 1983 och 1985 bildades Faluns första innebandyförening, Falu IBK.

- Min bror Håkan var föreståndare för en fritidsgård, där det spelades innebandy och själv hade jag spelat en del på Lugnet. Vi tyckte att det var dags att spela riktiga matcher och på den vägen började det.

Klubben slog dock ur under-läge i början och fick inga matchtider på helgerna, utan var tvungna att spela matcher på träningstider på vardagskvällarna.

- Dessutom byggde vi sargen själva och svetsade ihop egna målburar. Men vi fick genom det en härlig sammanhållning, så man kan nog säga att vi hade roligare på den tiden.

Året efter Falu IBK:s bildande, 1986, bildades Faluns andra förening, HSK, två klubbar som slogs ihop 1993 till IBF Falun.

Men nästa helg lever Falu IBK upp, om så bara för några dagar.

- Och tittar man på namnen är det väldigt många IBK:are som fortfarande är involverade inom innebandyn, som "Totte", bröderna Sundin, Peter Lindqvist och jag själv, säger Per Nordström.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons