Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska vasaloppsvinnare dragplåster i Hamar

Annons

Vasaloppsegern har betytt mycket för Anders, så mycket att han och sambon Maria Silén beslutat sig för att döpa sonen Oliver i Mora kyrka någon av de närmaste dagarna.

- Eftersom sambon är svensk och Mora ligger mitt emellan där hon kommer från (Gnarp i Hälsningland, reds anm.) och Oslo väljer vi att döpa Oliver i Mora. Dessutom är det ju roligt att han blev född precis innan jag vann Vasaloppet, säger Anders till Langrenn.com.

I lördags var Anders i Hamar och tävlade på rullskidor. Men sträckan 200 meter var lite för kort för att passa en Vasaloppsvinnare.

- Det måste vara lite längre än 200 meter för att passa mig, för någon sprinter är jag inte, sa Anders som blev utslagen redan i åttondelsfinalen.

Men att hans seger i Vasaloppet spätt på hans popularitet i vårt västra grannland råder ingen tvekan om. För det var Anders autograf som stod högst i kurs, trots att världsstjärnor i sprint som Tor Arne Hettland och Marit Björgen fanns på plats.

Anders Aukland är både OS-guldmedaljör och världsmästare i stafett. Men inför rullskidsprinten i Hamar presenterades han i tidningsannonser på affischer och i programbladet som Vasaloppsvinnaren Anders Aukland.

- Det visar hur stort Vasaloppet är, säger Anders med ett leende.

På plats i Hamar för att förgylla tillställningen ytterligare var Ole Ellefsäter, förste norrman att vinna Vasaloppet.

Och de båda vasaloppsvinnarna Aukland och Ellefsäter hade en hel del att prata om. Förutom att båda vunnit Vasaloppet har de bakgrund som löpare. Ole Ellefsäter är bland annat norsk mästare på 3 000 meter hinder. Anders Aukland började också sin idrottskarriär som friidrottare.

- Jag tycker att skidåkarna idag tränar för lite löpning, menade Anders och fick medhåll av Ole.

- Jag hade 1 500 meter som en teststräcka efter att ha slutat som löpare och satsade på skidor. Sprang jag bra på den sträckan visste jag att jag låg rätt i träningen, säger Ole som gjort 3.51 på 1 500 medan Anders har 3.46 som personbästa på distansen.

Förberedelserna inför kommande säsong är i full gång för Anders Aukland. VM i tyska Obersdorf är det stora målet. Men i planeringskalendern finns också Vasaloppet första söndagen i mars med.

- Segern i Vasaloppet har ökat motivationen att gå in försäsongsträningen, menar Anders som fått blodad tand när det gäller långlopp.

- Jag kommer att köra fler långlopp framöver, och Vasaloppet går ju varje år. Jag kommer att fortsätta så länge motivationen finns, och nu är det inga problem, menar Anders och tillägger:

- VM i Obersdorf är det stora målet i vinter, men Vasaloppet finns med i planeringen, det är en viktig tävling, säger Anders som hoppas kunna hjälpa brodern Jörgen till seger.

- Det är många som vill vinna Vasaloppet, men Jörgen har tränat bra och är riktigt stark, säger Anders.

Och han vet, för Jörgen och Anders tränar ihop i stort sett varje dag.

- Det blir mycket löpning, rullskidåkning och cykelträning, säger Anders.

Apropå cykel så var de båda bröderna nere i Frankrike under en vecka för att testa de tuffaste bergsetapperna i Tour de France.

- Det var riktigt tuffa berg, menar Anders.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons