Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norska fotbollsspelare strejkar

Annons

Klockan nio på söndagsmorgonen togs 203 norska fotbollsspelare ut i strejk. Det innebär att samtliga matcher i elitserien och division I i Norge ställs in tills vidare.

Förhandlingarna strandade mellan Norska idrottsutövares centralorganisation, Niso och Näringslivets centralorganisation NHO, som representerar fotbollsklubbarna. Då hade nattens samtal gått nio timmar över tiden och eftersom parterna inte lyckats ena sig blev strejkvarslet ett faktum.

Oenigheten gäller bland annat frågor om försäkringar, kontrakt och övergångar.

Medlaren ansåg att spelarna och klubbarna stod så långt ifrån varandra att det inte var lönt att lägga fram något kompromissförslag. På måndag möts klubbarna på Gardermoen flygplats utanför Oslo och det kan bli ytterligare 200 spelare som tas ut i strejk. Om det blir så tvingas klubbarna att permittera spelare.

- Situationen är väldigt besvärlig för många klubbar som är beroende av sina matcher för att få in sina intäkter. De har därmed inte någon möjlighet att betala lön till spelarna, säger Boye Skistad ansvarig för klubbarnas organisation ''Norsk Toppfotball''.

Skistad hann precis stoppa klubbarna, som var på väg till sina bortamatcher under söndagen.

- Det här kom överraskande, säger han.

Spelarstrejken har fått kritik av bland andra topplaget Rosenborgs tränare Nils Arne Eggen. Eggen säger till norska nyhetsbyrån NTB att han inte har någon som helst förståelse för spelarstrejken. Han anser att den är helt meningslös och att den bara förstör för spelarna själva.

Före detta Blackburn-proffset och landslagsspelaren Henning Berg anser

att Nils Arne Eggen inte vet vad han talar om. (TT-NTB)

Mer läsning

Annons