Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk satsning på Vasaloppet

Annons

1971 tog Ole Ellefsäter den hittills enda norska segern i Vasaloppet.

  I år satsar vårt västra grannland hårt på en ny seger, och nu börjar det klarna vilka åkare som kommer att ingå i satsningen.

  Och det är inga dåliga namn.

Jan-Jacob Verdenius, vinnare av sprintvärldscupen förra säsongen, och Håvard Solbakken, VM-trea i sprint i fjol, är de senaste namnen som läckt ut.

– Satsningen som norrmännen gör är högintressant, och det stämmer
att Verdenius och Solbakken finns med på den lista jag fått, medger
Vasaloppsgeneralen Rolf Hammar efter viss tvekan.

Även om de båda åkarna haft sina största framgångar i sprint, så är ingen av dem direkt dåliga när det gäller att åka de ”vanliga” distanserna heller.

Solbakken har varit topp-tio i ett världscuplopp i vinter, och Verdenius blev trefaldig medaljör i de norska mästerskapen som avgjordes för någon vecka sedan.

Att Verdenius inte skulle ta en plats i den norska OS-truppen överraskade många i vårt västra grannland.

Inte minst Verdenius själv, som direkt efter sidsteppningen beslöt sig för att göra en hårdsatsning på NM – och Vasaloppet!

– Jag debuterar i år, men har i flera år haft tankar på att köra Vasaloppet. Jag vill också prova på att köra loppet, då jag är i toppform och inte efter att ha trappat ner som skidåkare. Jag tror det ska gå bra. Vi kommer i alla fall ha en väldigt bra servicetteapparat runt oss, säger Jan-Jacob Verdenius till internetsidan Langrenn.com.

Att Vasaloppet kommer att ställa upp med servicehjälp till de norska åkarna har varit klart ett tag, men även de båda åkarnas norska skidfabrikant ställer upp med all tänkbar service.

– Det kommer att gå bra. Killarna är i bra form, säger skidfabrikantens försäljningschef Nils Hult till Langrenn.com.

Håvard Solbakken tog VM-brons i sprint i Lahtis förra säsongen, men förutom några få ljusglimtar har den här säsongen varit tung.

Nu hoppas Håvard att formen ska infrinna sig till Vasaloppet.

– Nio mil kommer att kännas men jag har tränat väldigt mycket styrka den sista tiden, och varit fokuserad på stakningen. Vasaloppet blir spännande, säger han till internetsidan Langrenn.com.

Ledaren av långloppsvärldscupen – Håvard Skorstad – kommer också att ingå i det norska laget liksom Jörgen Aukland, bror till OS-aktuelle Anders.

– Jag hoppas fortfarande på ett positivt svar från Erling Jevnes sida, men ett besked kommer vi inte att få förrän efter OS-femmilen, säger Rolf Hammar.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons