Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norges väntan över

Annons

Svenskhoppet och fjolårets Elitloppssegrare, Gidde Palema, gjorde vad han kunde men att besegra Steinlager från positionen utvändigt om denne var att begära för mycket.

Per Oleg drog vinstlotten när han, som en av två försöksvinnare, fick välja startspår först till finalen före Åke Svanstedt.

Per Oleg valde naturligtvis innerspåret och det blev vinstdraget. Ett givet sådant. Momarkentränaren utnyttjade sin hästs startsnabbhet och att han skulle missa ledningen fanns inte på kartan.

Efter, i dessa sammanhang, lugna tempot11,2 första varvet blev det full fart in mot mål. Steinlager länsade undan och vann en av de lättaste Elitloppssegrarna på länge. Segertiden 10,0 (vilket var tangering av löpningsrekordet) var identisk med Gidde Palemas segertid i fjol men notera då att Gidde Palema gick den tunga vägen utvändigt om ledaren.

Tusentals norrmän på Solvallas publikplats hyllade Steinlager och Per Oleg som värdiga nationalidoler och nu lär det bli tryck i Norge.

- Vi är flinke i Norge, utbrast Per-Oleg och norrmännen tjöt av förtjusning.

- Känslorna efter att man vunnit Elitloppet går inte att beskriva. Bara att få ha en häst med är gigantiskt, menade Per-Oleg innan det var dags att återigen hiva den norska flaggan till topps på Solvalla.

Det var alla norska travvänner väl unt.

Men det krävdes som sagt en svenskfödd Steinlager för det. En tidigare unghäst som inhandlades av Rommetränaren Jörgen Westholm och sedan såldes till Norge och då purfärske hästägaren Knut Olausson.

Möjligen en god hästaffär för både Westholm och Olausson.

Steinlagers Elitloppsseger var värd 2,5 miljoner kronor. Lägg till det försökssegerns 250 000 kronor. Därmed klev Steinlager över tio miljoner kronor insprunget och ännu är inte denna annorlunda Norgehistoria över.

Svenska duon Giant Superman och Giant Diablo var Elitloppets positiva överraskningar genom att lägga beslag på platserna närmast bakom suveräne Steinlager.

Järvsöfaks tog en snabb revansch för misslyckandet i Norge för två veckor sedan.

Fjärde raka segern i Elitkampen var nationalidolens 119:e seger i 139:e starten.

Norske Moe Odin hakade på så gott han kunde, men utklassades. Elvaårige "Faksen" landade på segertiden 19,4, vilket var sju tiondelar över rekordet.

Evigt unge kallblodet Järvsöfaks osannolika saga, verkar långt ifrån vara inne på sista kapitlet.

PER-ÅKE GRANLUND

Mer läsning

Annons