Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge flaggar för ny satsning

Annons

Att vårt västra grannland bara har en seger i Vasaloppet är en "skuffelse" i skidnationen Norge.

Nu ska det bli ändring på förhållandet att det är 33 år sedan en norrman var först under vasaloppsdevisen.

För nu tar norrmännen ny sats, och för att spetsa laget ytterligare har man kallat in Jörgen Auklands storebror Anders som är bofast i det norska landslaget.

Och det är ingen dålig förstärkning som Norge kommer med.

Anders Aukland är både världsmästare och olympisk mästare i stafett för Norge.

För att komma så välförberedd som möjligt har Anders valt bort några världscuptävlingar, trots att han ligger på en sammanlagd sjätte plats i cupen.

- Jag har fått positiva reaktioner på att jag skippar världscupen. Vasaloppet är en fin tävling och landslagsledningen har inget emot att jag satsar på Vasaloppet. De vet att det behövs speciell träning om man ska vinna, säger Anders Aukland.

För Anders Aukland blir det här hans första start i världens största skidtävling.

För att vara beredd på vad som komma ska den 7 mars har han, brodern Jörgen och Anders Hallingstad förlagt ett träningsläger i Mora den här veckan.

- Jag har nu insett hur långt det är. Det går inte att bara komma från vanliga världscuptävlingar och tro att man kan vinna Vasaloppet. Loppet är platt med mycket stakning, en annan typ av tävling än vad jag är van vid, säger Anders som visade i Marcialonga för ett veckor sedan att han är en duktig stakare. Anders vann före en italienare efter en ursinnig stakning uppför den sista långa och tunga backen.

- Ja, det gick bra i Marcialonga. Många har sagt mig efteråt att det var god skidunderhållning. Jag hoppas att det blir fler långlopp som ingår i världscupen. I år var det bara ett långlopp, Marcialonga, och åtta sprint. Jag tror att det är viktigt för skidsporten att ha med långlopp i världscupen, säger Anders Aukland.

Brodern Jörgen Aukland har varit tvåa två gånger i Vasaloppet, och vet vad handlar om.

- Vi har kört och kommer att köra olika delar av sträckan mellan Sälen och Mora den här veckan. Anders som inte åkt tidigare frågar om allt, säger Jörgen och skrattar.

- Jag har varit här förr, men inte åkt utan varit med och servat Jörgen. Att vara med och tävla blir en ny upplevelse, säger Anders.

Jörgen han vet det mesta om Vasaloppet, men inte hur det känns att vinna.

- Det är naturligtvis tråkigt att vara tvåa två gånger, framför allt när man varit så nära segern, säger Jörgen.

I hemlandet har den norska satsningen på Vasaloppet väckt stor uppmärksamhet. Radio, tv och tidningar blåser på med stora rubriker. Bland annat kommer NRK 1 att sända hela loppet från start till mål.

- Det är mycket snack om Vasaloppet hemma i Norge. När man är ute är det många som kommer fram och undrar hur det ska gå, säger Jörgen Aukland.

Det mesta snacket handlar naturligtvis om bröderna Anders och Jörgen Aukland. Men det finns fler duktiga norrmän som har kapacitet att vara med i slutstriden.

En av dessa är tredje mannen som är med under lägret i Mora, Anders Hallingstad,

Hallingstad är långloppsspecialist och har flera fina resultat i Vasaloppet och i FIS Marathon Cup.

- Ja, möjligheten finns att jag kan vinna. Men då måste allt klaffa. Nu ligger pressen på Jörgen och Anders, så jag ser mig som en outsider. Jag har mina ambitioner, säger Anders Hallingstad.

- Anders Hallingstad är en möjlig vinnare. Men det finns många som kan vinna Vasaloppet. En sak är dock säker. Ska man vinna måste allt klaffa just den dagen, menar Anders Aukland.

Förutom de här tre kommer Norge med Håvard Skorstad och Morten Brörs. Dessutom är Frode Estil sugen på Vasaloppet.

- Frode kör i Lathi på lördagen. Kanske att han flyger över och kör Vasaloppet på söndagen, upplyser Anders Aukland.

Att vinna Vasaloppet innebär inte bara en stor ära utan också ett ekonomiskt lyft. Vinnaren får 75 000 kronor. Tar man också hem samtliga spurtpriser ökas den summa på med 40 000 kronor.

Skulle vinnaren dessutom slå Peter Göranssons rekordtid från 1998, 3.38,57, står en ny bil och väntar.

- Det kan löna sig att åka fort, konstaterar Anders Aukland.

- Men det inte pengarna som är det viktigaste för mig, utan lusten att få vinna en så fin tävling som Vasaloppet.

En av storfavoriterna i Vasaloppets damklass är också hon från Norge i form av Unni Ödegaard.

Unni är sambo med Magnus Eriksson, tvillingbror till henrik som vann Vasaloppet 2001, och bor i Mora sedan sex månader tillbaka.

Men nu är det inte säkert att Unni kan komma till start.

- Jag ska i alla fall åka Skejtvasan. Men sedan blir det konflikt. Tjejvasan kolliderar med Holmenkollen och Vasaloppet med världscuptävlingen i Lathi. Jag har inte bestämt än var jag ska åka, säger Moldetösen Unni Ödegaard.

Mer läsning

Annons