Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nisse blixtinkallad

Annons

Därmed fullbordas vandringen genom landslagen för en av de främsta försvarstalanger som svensk fotboll fått fram på många år.

Den 22-årige stockholmaren - ursprungligen från IFK Viksjö - har varit bofast i samtliga ungdomstrupper från pojklandslaget och uppåt. Via Brommapojkarna och AIK försvann han tidigt iväg som lärling till Bayern München. Efter två säsongen i Nürnberg hamnade han i fjol i engelska Premier League med Blackburn Rovers.

Nu väntar också A-landslaget - och eventuellt med debut redan på onsdag, borta mot Ryssland.

- Vi följde honom en hel del i fjol, men tyckte då att det var lite tidigt att ta ut honom. Men under våren kom han allt närmare en ordinarie plats i Blackburn, och nu dök chansen upp, förklarade förbundskapten Lars Lagerbäck för TT i Moskva på måndagskvällen.

Johansson får ensam fylla det utrymme som öppnats sedan Mattias Jonsson (lårskadad), Erik Edman (problem med en hälsena) och Tomas Antonelius (sjuk) alla tvingats tacka nej till Rysslandsresan. Framför allt går Blackburn-backen in i stället för Edman och Antonelius som ett alternativ som ytterback.

I lördags spelade han alla 90 minuter, som vänsterback, när Rovers nådde 0-0 mot Sunderland i ligapremiären.

- Nisse är dessutom vänsterfotad. Och sådana har vi inte gott om i svensk fotboll, sade Lagerbäck.

Johansson själv ägnade större delen av eftermiddagen och kvällen åt att kombinera ihop olika flygrutter för att nå fram till Moskva.

Onsdagens match är Sveriges första sedan åttondelsfinalen i VM mot Senegal i juni. Ryssland blir det enda testet på hur formen ser ut inför premiärmatchen i EM-kvalet, borta mot Lettland i Riga, 7 september.

Lagerbäck och Tommy Söderberg får bland annat en första ordentlig indikation på hur det nya anfallsparet kommer att fungera - högst sannolikt med Zlatan Ibrahimovic i stället för ''nypensionerade'' Henrik Larsson intill Marcus Allbäck.

Dessutom ska Andreas Jakobsson och Johan Mjällby visa att mittbackssuccén från VM inte var en tillfällighet. (TT)

WIKTOR NUMMELIN

Mer läsning

Annons