Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nilsson ny U 21-kapten

Annons

Torbjörn Nilsson är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna. Han vann bland annat Uefacupen med IFK Göteborg 1982, var med VM i Argentina 1978, och har varit proffs i PSV Eindhoven och Kaiserslautern.
Som tränare har 47-årige Nilsson fört upp Örgryte, Oddevold och Västra Frölunda till allsvenskan. Hans senaste uppdrag var som tränare för Häcken – men han sade upp sig när laget åkte ur allsvenskan i höstas.
För två veckor sedan fick han en förfrågan från fotbollförbundet att ta över som U21-bas efter Göran Göransson och gav ett positivt svar på onsdagskvällen.
– Det här känns helt rätt. Det här är verkligen något jag vill jobba med.


Och Nilsson kastas rakt in i hetluften. Redan den 13 februari möter U21-landslaget Grekland på bortaplan i Katerini.
– Det är väldigt lite tid, och jag kommer att förlita mig mycket på den kunskap som finns inom förbundet. Jag ska träffa Göran Göransson och kommer att tala mycket med Tomas Lyth, säger Nilsson.
Hur blir det då med Bojan Djordjic?
– Jag måste få se Bojan först. Jag har bara sett honom på tv i tio sekunder när han gjorde en mycket snygg lobb mot Celtic.
– Vi får se om jag hinner med någon spionresa innan Greklandsmatchen, säger Torbjörn Nilsson.
En av dem som kommer att finns med i den första truppen är med största sannolikhet Djurgårdens mittfältare Kim Källström som Torbjörn tränade i Häcken förra året :
– Stommen i laget kommer nog att vara den samma som tidigare och Kim är ju en mycket tekniskt driven spelare.

Torbjörn Nilsson har alltid varit en supporter av teknisk fotboll med devis att ’’man måste våga misslyckas för att lyckas’’. Så räkna med att U21-landslaget kommer att spela teknisk fotboll.
– Dagens unga svenska spelare är ju väldigt tekniska och jag tror det beror mycket på förbundets talangutvecklingsprogram.
– Jag vet inte vilket siffersystem jag kommer att använda, det beror nog mer på vilka spelare som finns med i truppen. Men vi lär i alla fall inte spela något man-man-spel.
Både Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck har ju tidigare basat för U21-landslaget. Ser du A-landslaget som nästa steg?
– Jag tänker inte ens i de banorna. Vi har två bra förbundskaptener som fört oss till både EM och VM.
– Men jag kommer att ha mycket kontakt med Lasse och Tommy. Det är viktigt att vi har samma grundfilosofi.
I höst inleder U21-landslaget kvalet till EM 2004.(TT)

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons