Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nilsson ger upp cykelkarriären

Annons

När John flyttade ner till Frankrike för sex år sedan var målet att så småningom köra åt sig ett kontrakt med något Pro Tour-lag.

2004 var han muntligt överens med Cofidis, bara underskriften på kontraktet fattades. Då drog sig det franska storstallet ur, och plockade in en fransman istället.

Men John bet ihop och kämpade vidare det lilla stallet Auber 93.

Ett hopp om en ny chans tändes när det svenskregistrerade stallet Unibet fick Pro Tour-licens.

En av sportcheferna, förre proffscyklisten Michel Lafis, deklarerade att fyra-fem svenskar skulle ingå i laget.

En av dessa var John Nilsson.

Men högste bossen istallet, belgaren Jacques Hanegraaf, var av en annan åsikt, och endast två svenskar fick plats. De två är Jonas Ljungblad, som tillhört stallet ett par år, och Gustav Larsson som har några år som Pro Tour-åkare på nacken.

Motgången med Unibet fick bägaren att rinna över för John som valde att flytta hem till Sverige.

-Ett Pro Tour-kontrakt var det jag strävat efter i alla år, och nu var det Unibet som gällde. Jag var inte motiverad att köra ett år till Frankrike i ett mindre stall. Det känns tråkigt att jag inte fick chansen i Unibet. Det var den nytändning som jag hade behövt, säger John.

28-årige John Nilsson säger att sin bästa säsong hade han 2003, då tävlade han som amatör i Aix en Provence.

-Det året vann jag åtta tävlingar, bland annat Scandinavien Open i Vårgårda.

Men även 1998 var ett bra år för John, med bland annat två kanonlopp i Uppsala. Först en elfte plats i EM och sedan en sjunde plats i SM-tempot. Det fina tempoloppet innebar också att han fick ställa sig högst upp på prispallen och ta emot ett SM-guld i lag tillsammans med Marcus Ljungqvist och Michael "Roddarn" Andersson. Trion tävlade för Team Wirsbo.

Mellan dessa år hade John också fina framgångar i Frnkrike.

Men nu siktar John på en civil karriär. Han har fått kontakt med ett företag i Stockholm som sysslar med hälsoutveckling med inriktning mot företag.

-Det kan jag tänka mig att hålla på med. Men jag skulle också vilja utnyttja min franska som flyter på klockrent efter sex år. Det franska språket vill jag inte tappa, säger John.

Hur blir på cykelfronten då? Tränar du något?

-Det blir inte mycket träning, jag bara rör på mig lite. Men vi får se. Jag har inte kontrakt med någon svensk klubb. Någon internationell satsning blir det inte, avslutar John Nilsson.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons