Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas vill satsa ungt

Annons

Matchen mot Mora i tisdags gjorde Niklas Eriksson till Leksands meste spelare genom tiderna. Med 665 matcher gick han ifrån Magnus Svensson i maratonligan, men det blev förstås en rekordmatch med fadd eftersmak.

Förlust mot ärkerivalen Mora för andra gången inom loppet av två veckor och laget dessutom nerpetat i allsvenskan.

- Ja, det var väl sämsta tänk-bara tillfället att slå rekord. Jag trodde att vi skulle vinna matchen, men jag måste samtidigt erkänna att Mora spelade bra, säger han.

Förlustmatchen mot Mora blev nådastöten för Leksand, men det är förstås den dåliga starten med tre raka förluster i kvalserien som ligger till grund för fiaskot.

- Förlusten mot Hammarby blev avgörande. Då vi även förlorat mot Malmö i premiären fick vi en hård press på oss, eftersom vi visste att vi bara tålde ytterligare en förlust i det läget.

Leksand har spelat i kvalserien tre gånger på de fyra senaste åren och Niklas Eriksson är en av få spelare som varit med vid samtliga tillfällen.

- När vi gick upp 2002 var läget ett helt annat. Då hade vi en vinnande trend i laget, men 2001 när vi åkte ur var käns- lan ungefär densamma som i år, med en otrolig press på oss spelare.

Efter degraderingen för tre år sedan tog sig Leksand tillbaka direkt, frågan är om laget klarar det ytterligare en gång.

- Visst finns chansen, men det är viktigt att vi lyckas behålla stommen i laget.

Lagbygget inför den här säsongen visade sig inte hålla. Lagbygget inför nästa säsong m å s t e bara hålla.

- Vi måste få någon sorts stabilitet i laget. Det håller inte att byta ut så många spelare som vi gjort de senaste åren, säger Niklas och fortsätter:

- Dessutom måste vi satsa på de yngre spelarna. Det är viktigt att de yngre spelarna kommer in och sätter en blåslampa i ändan på oss äldre.

Niklas fyllde nyligen 35 år, men han tänker trots nedflyttningen fullfölja det kontrakt han har med Leksand över nästa säsong.

- Jag spelar åtminstone ett år till. Det känns roligare att sluta karriären i elitserien.

Tränarduon "Pirro" Alexandersson/Per-Erik Eklund kommer också att finnas med nästa säsong. Något som Niklas ser positivt på.

- Jag tror jättemycket på Per-Erik och "Pirro". Det är viktigt att vi bygger laget bakifrån, med en stabil defensiv, och det har "Pirro" lyckats med i Modo, som trots knackigt spel emellanåt kunnat falla tillbaka till ett tryggt grundspel.

- Per-Erik känner jag ännu bättre än "Pirro" och han har ett otroligt hockeykunnande.

Per-Erik och "Pirro" har inte hunnit sätta så stor prägel på laget, men Niklas har trots allt sett förbättringar sedan duon tog över tränaransvaret för drygt två veckor sedan.

- Farten på träningarna har blivit klart bättre med "Pirro" och Per-Erik. Det var först när jag var ljumskskadad och följde träningarna från läktaren som jag såg hur dålig farten på träningarna var, säger Niklas.

Frågan är om den nya, uppskruvade farten räcker för att Leksand ska ta steget upp i elitserien igen?

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons