Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas vann i Ludvika

Annons

Men Niklas Löwegren bara log i kapp med solen, som flödade över det mysiga målområdet vid Brunnsvik utanför Ludvika.

Det är alltid skönt att få uppleva vinnarkänslan igen. Senast Niklas Löwegren vann en seniortävling var 1994. Det var slutet på en karriär som innehöll både seniorsegrar i O-ringen, världscupsegrar och seger på Tio-mila.

Nu är han pappa och ägnar mer på de traditionella familjesysslorna än att springa i skogen.

- Det känns. Numer springer jag bara seniorklass på kortdistans. Då brukar jag vara någon minut efter om det går bra, säger Niklas, och berättar att han i dag tränar tre gånger i veckan, vilket bara är en tredje del så mycket jämfört med under den aktiva tiden i landslaget.

- Men jag har fått vara frisk en längre tid och kunnat röra på mig regelbundet. Det är viktigt. Sedan har jag ju bra rutin när det gäller själva orienteringstekniken. Det betyder mycket. Jag vågar exempelvis stanna upp om man tappar kontakten med kartan. Problemet i dag är ju annars att man inte riktigt hänger med att läsa kartan på samma sätt än tidigare.

I samband med lördagens kortdistanstävling bjöds deltagarna på en svårorienterad bana. Det gynnar Niklas.

- Visst, men jag har ändå inte gått helt perfekt. Bommade en och en halv minut i början av banan. Men sedan har jag spikat kontrollerna.

Tvåan Kalle Dalin berättar att han bommat en kontroll med drygt tre minuter. Men det räckte för att hårdsatsande Kalle Dalin och hans jämnåriga kollegor denna gång fick ge sig mot "landslagspensionären" Niklas Löwegren.

- Egentligen är det inte bra för orienteringen i Dalarna om en gammal herre som Niklas Löwegren ska kunna vinna. Men det ska verkligen inte bli någon vana. Själv är jag nöjd med mitt lopp, frånsett bommen.

Niklas Löwegren svarar med några lugnande ord:

- Jag vet att det inte är lätt att vara på topp varje helg. Alltid är det någon som slår till som i det här fallet. Samtidigt har dagens seniorelit svårare jämfört med när jag var i deras ålder. I dag är det betydligt fler äldre gamla stororienterare som fortsätter att ställa upp i seniorklasserna och springa bra, säger Niklas, som inte sprang Grycksboträffen på söndagen.

- Men då ska jag se när min son Johan spelar en fotbollsmatch med sitt Bullermyren, berättar Niklas.

Visst, det gäller att sköta papparollen ordentligt.

I damklassen fick vi uppleva ett mer väntat resultat. Här vann Leksands Madelene Allmungs, Leksand före Elin Dahlin, Domnarvet.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons