Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niclas från Sollerön ny cykelgeneral

Annons

- Det här är en utmaning som jag inte kunde tacka nej till, säger Niclas.

Sollerökillen jobbar idag som försäljare, med ansvar för europamarknaden, på ett företag som säljer återvinningsanläggningar för stålindustrin.

- Jag har sagt upp mig från mitt nuvarande jobb. Att bli generalsekreterare i cykelförbundet är en chans som jag kände att jag måste ta. Man får inte fega, säger Niclas.

37-årige Niclas Axelsson är född i Falun. Familjen flyttade till Sollerön när han var fem år gammal. Och på Sold kom han i kontakt med cykelsporten.

- Det blev inte några större framgångar för mig som tävlingscyklist, säger han.

De senaste åren har Niclas haft ledaruppdrag i MTB-disciplinen.

- Jag börjar i stort sett mitt nya jobb med att åka till mountainbike-VM i franska Les Gets, säger Niclas.

Enligt förbundets hemsida ska Niclas, när han tillträder i början av september, göra upp en plan på kanslifunktionen, samt påbörja ett arbete i sponsor- och marknadsföringsfrågor.

Har du några idéer som du kan avslöja redan nu om det blir några förändringar i förbundet?

- Jag har inte hunnit sätta mig ner och göra någon analys än.

Svensk cykelsport har de senaste åren skördat stora framgångar, med bland annat två VM-guld genom Susanne Ljungskog och Magnus Bäckstedts historiska seger i klassikern Paris-Roubaix.

- Det är fantastiskt att ett så litet land som Sverige har så stora framgångar. Marcus Ljungqvits 14:e plats i OS var också enormt starkt, säger Niclas.

Vad krävs för att flytta fram positionerna ytterligare, eller att åtminstone hålla kvar Sverige på den här nivån?

- Idéer finns och många kommer säkert att stötas och blötas. Men jag är bara en vanlig människa och inte en trollkarl. Vi måste hela tiden se till cyklisternas bästa och skapade förutsättningar för nästa generation cyklister. Och jag vet att förutsättningarna finns.

Vad kan du tillföra svensk cykelsport. Och vad gör dig till en bra generalsekreterare?

- Jag är en bra administratör. Dessutom är jag inte rädd för att ta strid för det jag tror på. Och det kommer säkert, för det finns många viljor inom svensk cykel. Så det här kommer att bli inspirerande, säger Niclas.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons