Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nicklas kommer till SM

Annons

Sedan det uppdagades att Nicklas tagit det förbjudna dopningsmedlet Epo i samband med VM i Lissabon har Moracyklisten haft några riktigt tuffa och tunga år.

Straffet för fusket blev det hårdaste som delats ut till någon svensk idrottsman, eller kvinna, som fastnat i en dopningskontroll. Nicklas stängdes av i fyra år.

-Ja, jag har tagit Epo, och nu är karriären slut, sa Nicklas då.

Men karriären var inte slut.

Inför OS i Aten 2004 skrev Internationella Cykelförbundet (UCI) under den så kallade WADA-koden, och enligt den koden är straffet för en första dopningsförseelse två års avstängning.

Vilket innebar att Nicklas var en fri man sommaren 2004, och han kunde börja tävla igen efter två år och åtta månaders avstängning.

Ett kontrakt med det lilla italienska stallet Universal Caffé blev startskottet för en andra cykelkarriär för Nicklas Axelsson.

Inför den här säsongen fick han kontrakt med det betydligt större stallet, Selle Italia. Målet var en plats i Giro d`Italia-laget. Men Nicklas petades i sista stund.

Inget Giro, men Nicklas är tillbaka på allvar igen.

Och nu fem år efter SM-silvermedaljen i Kopparberg är det dags för en ny start på svensk mark, och det på hemmaplan på midsommarafton när SM:s linjelopp över 18 mil avgörs på Sollerön.

-Det ska bli roligt att få tävla i Sverige igen, och framför allt när det är på hemmaplan, säger Nicklas, när vi når honom i hemmet i franska Nice.

Och att SM-banan passar honom bra gör inte saken sämre.

-Det är en fin bana, utslags- givande så som det ska vara i ett SM, menar Nicklas.

Jag antar att du inte vill komma in på upploppet tillsammans med Jonas Ljungblad, Marcus Ljung-qvist, Magnus Bäckstedt, John Nilsson och några fler. För din spurt har mer att önska, eller?

-Ja, någon spurt har jag inte. Jag får stryk i en spurt av alla de du räknat upp. Jag får väl hitta på något innan upploppet. Min chans är att köra stenhårt i backarna, och få en lucka, säger Nicklas.

Det här blir din första tävling i Sverige på fem år, vilket kommer att väcka en viss uppmärksamhet. Är det något du tänker på?

-Nej, jag tänker inte på något sådant. Det enda jag tänker på att göra ett bra SM, för mästerskapet är jätteviktigt för mig, säger Nicklas, som laddar upp inför midsommaraftonens linjelopp med att köra ett femdagars etapplopp i Spanien.

- Jag kommer hem först på onsdag, så något tempolopp blir det inte för mig, avslutar Nicklas.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons