Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej tack till fuskarna

Annons

I en intervju i den finska tidningen Ilta Sanomat säger Mika Myllylä att han kommer att köra långloppet Finlandialoppet 22 februari, och kanske Vasaloppet veckan efter. Något som vasaloppssarrangörerna inte gillar.

Finlandialoppet blir första avstamp i Mika Myllyläs satsning mot OS i Turin 2006.

Veckan efter Finlandialoppet körs Vasaloppet, och Mika har tidigare sagt att han gärna vill åka världens största skidtävling, den mellan Sälen och Mora.

Men att han ska åka är inte i dagsläget klart.

- Det är inte bestämt än om han ska åka Vasaloppet. Situationen är öppen. Mika kommer att bestämma sig januari om han kör Vasaloppet, säger hans manager Ismo Väänänen.

Mika själv gick det inte få någon kommentar av.

Men Mika och andra skidåkare som åkt fast för dopning betraktas av vasaloppsarrangörerna som "persona ingrata", alltså personer som icke är önskvärda i loppet.

Kan arrangörerna av Vasaloppet neka Mika att åka?

Troligtvis inte juridiskt.

Men Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar samt tävlingsledarna Anders Hvittfeldt och Peter Hermansson har andra planer för finländarna om de dyker upp vid starten i Berga by första söndagen i mars.

- Om de inte har något resultat de senaste två åren får de starta i tionde led. Men nu har ju Mika Myllylä sagt att han ska åka Finlandialoppet och då kan vi inte nyttja den möjligheten, säger Rolf.

- Men vi kommer att göra det besvärligt för dem om de kommer hit, säger Peter Hermansson.

- Arrangörerna kan inte hindra de finska åkarna från att starta i Vasaloppet. Men de ska inte stå i första led, men ej heller i sista. Samtidigt förstår jag Worldloppet som vill stänga ute dem på livstid. De sista åren har varit svårt för längdskidåkningen, säger Jaari Pirranen.

Organisationen för Worldloppet, där Vasaloppet ingår, menar att åkare som fuskat med att dopa sig har skadat idrotten så mycket att de aldrig mer ska ges chansen att komma tillbaka i skidspåret.

Det internationella förbundet, FIS, har däremot en annan syn på problematiken.

- Vasaloppet är underställda FIS och Svenska skidförbundet. FIS rekommendation till långloppen är att vi ska följa de regler som finns, vilket innebär att när avstängningstiden är tillända ska de vara fria att åka, säger Rolf som är rädd för att intresset för långloppen hos gemene man kommer att minska om tidigare fuskare är välkomna tillbaka.

- Jag tycker skidindustrin är svag. De borde tala om att de inte vill ha med fuskare att göra. Jag tror att volymen kan minska om vi släpper in fuskare i långloppen. Det drabbar ju även skidindustrin, menar Rolf.

Arrangörerna av Vasaloppet jobbar hårt inför varje år att få de bästa åkarna att ställa sig på startlinjen i Berg by första söndagen i mars. Sveriges fixstjärna nummer ett i skidsammanhang, Per Elofsson, har sagt att han gärna vill åka Vasaloppet. Men vill Per det om tidigare fuskare får åka? För Per har klart deklarerat att fuskare inte ska få komma tillbaka i skidspåret.

- Per och andra skidstjärnor kommer i framtiden att konfronteras med tidigare fuskare som Mika Myllylä, Jari Isometsä och Johann Mühlegg. Jag tror att det bästa vore om de vägrade att åka mot dem. Det vore en manifestation som biter, säger Rolf.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons