Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära, men långt borta

/
  • Peking är målet. Fjärilsimmaren Lars Frölander slutade trea på beskedliga 52,75 i gårdagens internationella gala i Paris. Loppet var ett led i satsningen mot Peking-OS 2008.

Annons

Stora delar av den europeiska eliten fanns på plats i Paris.

Då tände Frölander, som i torsdagens semifinal blev fyra på tiden 53,08, till - rejält.

- Jag kom iväg bra, hade ork och var i ledning fram till 90 meter var passerade. Jag tappade lite kraft och kunde inte hålla emot de sista tio meterna, berättar han.

Tio år yngre Nikolai Skvortsov, Ryssland, vann på tiden 52.44 - 31 hundradelar bättre än Frölander. Ukrainaren Denys Sylantiev var två hundradelar snabbare än svensken.

- Det var ett knallhårt lopp, konstaterar Frölander.

Tiden på den olympiska distansen var fyra tiondelar över hans årsbästa.

- Jag är jättenöjd med vad jag presterade. Det är en värdemätare för hur jag ligger till just nu.

Frölander, som kommer att simma såväl kortbane-VM i Manchester som långbane-EM i Eindhoven nästa år, är inne i en träningsperiod utan inplanerade tävlingar den närmaste tiden.

- Jag kör fem simpass i veckan och lika många styrkepass.

Målet: Att simma lagkappen över 4x100 meter fritt och 100 meter fjäril i OS i augusti 2008 - och bli historisk som förste man att delta i fem olympiska spel.

- Det är vad jag siktar på och kommer att klara, säger OS- och VM-guldmedaljören.

Men han vet vad som krävs för att kunna hävda sig mot giganter som OS-annolika amerikanen Michael Phelps, som tog sju medaljer i VM i Melbourne tidigare i år:

- Mycket styrketräning. Jag måste bli starkare än jag är för tillfället.

Frölander lade efter lagkappen i OS 2004 av innan han gjorde försiktig comeback 2005 och förra året avslöjade att han tränar för att nå Peking.

Och satsningen gör han efter eget huvud - utan förbundskaptenen Thomas Jansson.

- Jag vill bygga upp det här under ett år och inte ta allting i början, så att jag inte tröttnar och tycker att det är tråkigt. Det finns ingen tränare som kan min kropp bättre än jag själv. Tror man något annat är man fel ute, har han tidigare sagt till TT.

Galan i Paris i går blev annars en succé för de svenska sprintersimmarna.

Stefan Nystrand putsade sitt tidigare svenska rekord med fyra hundradelar på 50 meter frisim (21,93) och Therese Alshammar vann 50 meter fjäril på 25,60, bara drygt en tiondel över sitt eget världsrekord.

Mer läsning

Annons