Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När OS är över vinner Per Elofsson

Annons

Per Elofsson vann världscuploppet över 15 kilometer i fristil i finska Lahtis på lördagen. Svensken var 17,1 sekunder före norrmannen Thomas Alsgaard och knappt 43 sekunder före hans landsman Tore Ruud Hofstad, som blev trea.

Även om startfältet i Lahtis bjöd på relativt svagt motstånd, flera av Elofssons värsta konkurrenter har valt att åka Vasaloppet i stället, så var det viktigt för Elofsson att återigen vara snabbast i spåret.

- Det är skönt. Per är fullt frisk igen, har återhämtat sig väl och i är bra form, säger Dalen.

Ordningen i skidvärlden är återställd efter de tunga veckorna i Salt Lake City. Veckor som hamnat i fokus på grund av dopade skidåkare och inte på grund av idrottsprestationer.

- Moralen i idrottsvärlden har varit helt enormt låg. Att han vann i dag har rätt mycket att göra med att han inte åkte mot dopade konkurrenter. Att han var efter norrmännen i OS hade med formen att göra. Nu slog han dem och det visar att formen är tillbaka, säger Dalen.

Anders Södergren slog till med en fin delad fjärdeplats med tjecken Lukas Bauer.

Det var dagens andra stora svenska glädjeämne.

Per Elofsson leder världscupen på 649 poäng, ett rejält försprång på tvåan Alsgaard som står på 411. Därefter skuggar Anders Aukland, Norge, 407, Jaak Mae, Estland, 357 och Kristen Skjeldal, Norge, 338.

Av övriga svenskar i Lahtis åkte Jörgen Brink i mål som 15:e man och Johan Olsson blev 47:a.

Kristina Smigun, Estland, vann damernas 10 km fristil, men det satt hårt åt. Estniskan var blott sex tiondelar före OS-mästarinnan, italienskan Stefania Belmondo.

Trea och ytterligare 19,9 sekunder efter kom ryskan Nina Gavriljuk.

De två svenskorna i startfältet kom långt efter, Kina Swiden blev 36:a och Sofia Domeij 37:a.

(TT)

TT

Mer läsning

Annons