Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naken och utlämnad när det bränner till

Annons

- Med dagens regelverk är du såld i ansvarsfrågan som ordförande, så fort du skrivit under, fortsätter Eriksson.

Som själv råkade illa ut då Brage fälldes för grovt skattebrott 2003, efter att klubben värvat jugoslaviska spelare i slutet av 90-talet.

- När ekoroteln slog till mot klubben år 2000, hade de inte grepp om att vi redan året innan uppsökt skattekontoret för konsultation om gällande regelverk. Vilket vi gjorde då vi aldrig haft för avsikt att smita undan våra skyldigheter, avslöjar Eriksson och fortsätter:

- I förhören framkom det sedan att våra revisorer på Öhrlings och sedan även Skatteverkets tjänstemän, ej kunnat påvisa vilka handlingar vi framfört den gången vi sökte hjälp.

En händelseutveckling som Eriksson sedan åberopade som "frivillig rättelse", enligt reglerna i 12§ skattebrottslagen, då domen överklagades i Hovrätten.

- Hovrätten ansåg dock inte att reglerna uppfyllts för "frivillig rättelse", i annat fall hade jag friats från allt ansvar. I Hovrätten föll det på att skatteverkets tjänstemän inte kunnat uppvisa nödvändiga dokument, som hade styrkt föreningens intentioner då vi sökte hjälp.

- Tala om att bli nedslagen i skoskaften.

Både innan och efter avtjänat fängelsestraff kämpade Hans Eriksson för personlig upprättelse. Hos Skatteverkets generaldirektör har Eriksson bland annat ifrågasatt hur verkets tjänstemän ska agera i skattefrågor.

Eriksson fick vänta i tre år innan han fick svar överhuvudtaget.

- Efter anstaltsvistelsen JO-anmälde jag Skatteverkets tjänstemän, men det enda svar jag fick var att det gått för lång tid efter domen, berättar han.

Om du fick skriva om reglerna, hur skulle idrottsföreningens ansvarsfråga då se ut?

- Nya skatteregler är ett måste. I Danmark och Norge är regelverket enklare och skatterna lägre för enskilda idrottsmän.

- En föreningsordförande, som oftast jobbar ideellt, måste få bättre stöd i skattefrågor. Skatteverkets tjänstemän ska ha större skyldigheter att ställa upp när föreningarna ber om hjälp.

- Föreningen ska ha det yttersta ansvaret för verksamheten, istället för en ideellt arbetande styrelseordförande. Och om det går snett ska det finnas försäkringar som täcker eventuella skadestånd.

Mer läsning

Annons