Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nagejkina ohotad segrarinna

Annons

Tvåan Sofia Lind, Åsarna, distanserades med dryga minuten och Brunflos Antonina Ordina kunde, trots att hon gick in i den så kallade väggen, bärga en tredje plats, .

En överlycklig Nagejkina kunde sträcka armarna i skyn efter sin andra seger i Vasaloppet. Första segern kom för två år sedan, i hennes premiärlopp i fäders spår.

Men det här loppet var enligt Nagejkina mycket tuffare.

- Ja, det kändes att det skulle bli svårare att vinna den här gången. Allt fler professionella åkare satsar på Vasaloppet och det var tufft motstånd i dag, sa Svetlana via sin tolk, tillika konkurrent och tidigare landsmaninna, Antonina Ordina.

Men det var inte långt borta från att Nagejkina hade missat starten. Mycket trafik till Sälen gjorde att den Moskvaboende vitryskan var på plats i Berga by bara en halvtimme innan startskottet small av.

- Det var nog därför som hon stack iväg med en sådan enorm fart, skojade Ordina som inte hade en möjlighet att haka på Svetlanas hårda öppningstempo.

- Jag brukar vara dålig i starten och det kändes som om det var 70 åkare mellan oss, fortsatte Ordina.

Men att Nagejkina for iväg som "skjuten ur en kanon", var inte någon medveten taktik.

- Det är svårt att lägga upp någon taktik inför ett sådant här långt lopp och det råkade bara bli så, förklarade den 37-årige vitryskan sin hårda utgångsfart.

Vid Evertsberg var Nagejkinas ledning 1,15 minuter till Ordina och Lind var knappt två minuter efter.

Men efter det började vitryskan tappa mer och mer till den bakomvarande duon.

- Jag hörde att jag plockade in på Nagejkina och det gjorde mig inspirerad. Jag kom till och med ikapp och förbi, men då stod det helt plötsligt en vägg framför mig, skojade Antonina.

- Jag var helt tom på krafter och efter det kunde jag inte göra någonting, fortsatte Brunfloåkaren som fick några riktigt tunga mil till Mora.

Liksom Ordina startade Sofia Lind lite försiktigt. Men allt eftersom loppet fortgick, fick den trefaldiga vasaloppsvinnaren upp farten.

- Jag hade känningar i ryggen vid Risberg, men när jag fick höra att jag tog in på Nagejkina, så kopplade jag bort det onda, sa Sofia, som en bit före Eldris kom ikapp Ordina.

- Första målet var att ta Ordina och hon släppte direkt. Ett tag var jag bara 30 sekunder bakom Nagejkina, men sedan tog jag slut, sa Sofia.

Sofia Lind har vunnit tre gånger och har lika många andraplatser i Vasaloppet.

- Jag hade bra skidor i dag och är nöjd med min insats. Nagejkina kom ju trots allt sexa i OS, sa Vasaloppets damtvåa.

Först när det återstod en kilometer av den nio mil långa sträckan kände sig vitryskan säker på seger.

Hur ska du fira segern?

- Jag har haft stor hjälp av mina servicekillar och vi ska dricka lite konjak tillsammans.

Tror du att du din seger får större uppmärksamhet jämfört med när Vitryssland slog Tre Kronor i OS.

- Jag hoppas det inte blir mindre i alla fall, sa Svetlana Nagejkina, 50 000 kronor och en vasaloppsseger rikare, och log med hela ansiktet.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons