Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket mer snö behövs

Annons

– Nej, men det får inte bli några inslag av mildväder under februari. Skulle det bli så, börjar jag nog få svårt att sova om nätterna, säger Kaj Hansson, skidspelsbasen.
Halvt på skämt – halvt på allvar.
Den senaste veckans mildväder, med regn och plusgrader, har tagit hårt på snötäcket på Lugnet.
Underlaget på skidstadion, där snön preparerats sedan veckor tillbaka, liknar mest en gigantisk isbana.
Ute i skogen, där Per Elofsson och de andra ska ta sig fram om knappt två månader, finns knappt någon snö alls. Snön som föll över Falun i går hade svårt att få grepp på barmarken.
– Lite oro i kroppen får man, när det håller på att regnar och är så varmt som det varit. Snön har tagit rejält med stryk, konstaterar Kaj Hansson.
I går var det i alla fall några minusgrader, och när vi besökte Riksskidstadion pågick arbetet som bäst med att lägga ut snö efter banan.
– Just nu är det isskrapet, taget vid ishallen och bandyplanen, som kommunen lägger ut. Det är snö som tål mycket, säger Kaj.
Att skidspelsbasen hoppas på en kall februari har två orsaker:
1) Produktionen av snö med hjälp av snökanoner kräver fem minusgrader. Och mycket snö måste produceras för att säkerställa snötillgången.
2) Det krävs bra med tjäle i backen, för att arrangörerna ska kunna köra ut snön med hjälp av dumprar och lastbilar.
– I mars sätter vårblötan igång, och då blir det omöjligt att köra ut snön. Det var det stora problemet när skidspelen fick lov att flyttas till Grönklitt för några år sedan, säger Kaj Hansson.
Den här gången är det Idre som är reservort för skidspelen.
– Jag hoppas verkligen inte att vi ska behöva flytta dit skidspelen. Men skulle det bli nödvändigt, känns det bra med Idre. Mycket folk som finns med i organisationen kring skidspelen fanns med i Idre. Dessutom är det lätt för tv att flytta produktionen dit, efter att ha sänt SM-tävlingarna, påpekar Kaj.
Att vattennivån i dammarna på Lugnet varit låg, har ställt till det för tillverkningen av kanonsnö. Men mildvädret gjorde i alla fall att dessa fylldes på.
– Blir det kallt nu, ska vi tillverka så mycket snö det bara går. Vi måste bygga upp ett stort lager, för att vara någorlunda säkra. Sedan hoppas jag att vi får hjälp från ovan också, säger Kaj.
Förutom snön till skidspelen, ska det också göras snö till snöskoter-SM, och den snowboardtävling som ska avgöras under skidspelen.
Meningen var att snön till snowboardtävlingen, runt 40 000 kubik, skulle producerats i Källviken. Men så blir det inte. Utrymmesbrist gör att Roxnäs blir produktionsställe för snowboardsnön.
– Kommunen flyttar dit kanoner och hyr pumpar för ändamålet. Snowboardtävlingen ser jag som en viktig bit för skidspelen, då vi på det viset kan locka upp en ny ungdomligare publik till Lugnet.
ANDERS NORIN
023-935 56
anders.norin@falukuriren.se

Mer läsning

Annons