Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt kassören som är expert på idrottsekonomi

/

Annons

- Visst är det många regler och lagar att känna till. Men rädslan för juridiska konsekvenser behöver nog inte vara så stor. Det krävs nog aktiv misskötsel om man ska drabbas, säger Lars Lundh.

Han vet vad det handlar om. Lundh är inte bara kassör i Falu Simsällskap sedan tio år och innan dess Slätta SK.

Han arbetar också vid skatteverket. Är numera stationerad i Stockholm som verksamhetsutvecklare på skatteverkets avdelning för specialrevisioner och var innan dess chef för specialrevisionen vid skattemyndigheten i Falun.

Lars Lundh har bland annat varit med och kontrollerat många idrottsföreningar.

Han har förståelse för de allt större svårigheterna att hitta ideella ledare.

- Ja, framför allt ordförande och kassörer.

- För att vara kassör och även ordförande i dag krävs speciella kompetenser inom olika områden.

Den gamla bilden av kassören med pärmarna hemma vid köksbordet ger han inte mycket för i dag.

- Nej, för att det ska fungera måste det nog handla om väldigt små organisationer.

- Ska du vara kassör är det närmast nödvändigt att behärska ett bokföringsprogram och även ett löneprogram om det handlar om exempelvis lagsporter med spelarlöner och liknande.

De kompetenser Lundh menar måste finnas är inte bara kunskaper om de skattelagar som styr även idrottsföreningarnas verksamhet.

- Av en ordförande krävs ju att han ska vara drivande i föreningen. Och en kassör ska även ha koll på intäktssidan, se till att föreningen söker bidrag och liknande.

Att kunskapen varierar är naturligtvis självklart. Men rent generellt har det blivit bättre, tror Lars Lundh:

- Ja, min känsla är att det blivit mycket bättre. För sju-åtta år sedan granskade via samtliga bandyklubbar. Det var rena mörkret.

- Men i alla fall i elitföreningarna har det blivit bättre, inte minst tack vare de krav som elitlicenserna kräver. Elitlicenserna i de stora lagsporterna har inneburit att klubbarna skärpt sig rejält.

- Dessutom har skatteverket och RF gemensamt gått ut med information till klubbarna, säger Lars som själv hållit ett antal föreläsningar för idrottsledare i våra trakter i ämnet.

- Svarta tränarlöner förekommer säkert någonstans fortfarande men det är inte alls som det har varit.

Vilka skatteregler är det speciellt viktigt för en kassör i en idrottsförening att känna till?

- Dels är det viktigt att känna till vad som gäller för reklamskatt. Handlar det om en förening med anställda, exempelvis spelare och tränare, är det naturligtvis nödvändigt att kunna det som gäller löneskatter och arbetsgivaravgifter.

Är reglerna för komplicerade i dag?

- Vi skulle gärna se förenklingar. Men det handlar om lagar och att ändra lagar tar tid.

Några av de förändringar som Lars själv gärna skulle vilja se är att reklamskatten tas bort, att bostaden blir tjänsteställe för domare och att beloppet för att lämna kontrolluppgifter blir 1000 kronor.

- Idrottsskattekommitténs betänkande som lämnades för något år sedan till regeringen var väl både bra och dåligt, tycker Lundh och pekar på en av tveksamheterna.

Det handlar om att idrottsföreningar ska vara momsbefriade för verksamheter som man bedriver "av hävd".

- Men vad är av hävd? Enligt kommittén skulle det kunna vara verksamheter som inte konkurerar med någon liknande verksamhet på orten. Men det blir ganska otydligt.

- Säg att en klubb säljer pizzor för att det inte finns någon pizzeria att konkurrera med på platsen. Men så efter något år öppnar det en pizzeria. Vad händer med föreningens verksamhet då.

Lundhs helhetsintryck är ändå att mycket har blivit bättre i svensk idrott.

- Att man sedan aldrig kan försäkra sig mot enskilda individers dumheter eller övertramp, exempelvis som i fallet IFK Göteborg, är en annan historia.

Och att det inte är något jätteenkelt arbete att vara kassör i en idrottsförening vet Lars Lundh.

- Trots att jag har ganska goda kunskaper i ämnet lägger jag nog ner i genomsnitt sju-åtta timmar i veckan på kassörsarbetet i Falu SS. I bokslutstider blir det betydligt mer.

- Bara i Falu SS, som inte är någon jätteförening, lämnade vi in 51 kontrolluppgifter till skattemyndigheten nu senast. Det betyder att vi har givit 51 företrädesvis unga människor sysselsättning som de fått en liten ersättning för.

- Det tycker jag visar att samhället i första hand ska visa tacksamhet och uppskattning för allt det arbete föreningarna runt om i landet gör, säger Lars Lundh.

Mer läsning

Annons