Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt Jonas - en rinkrostig ringräv

Annons

Aha, tänker ni, en blodtörstig kille som drar på sig en massa utvisningar i hockeyn och som älskar att slå hårt i boxningen. Glöm det.

För på isen är Jonas en teknisk forward, i ringen framför allt en kvick boxare. I båda fallen saknar han det där riktiga självförtroendet.

- Det är något jag jobbar med i båda sporterna. Om jag inte lyckas gräver jag ner mig totalt.

Helt i onödan egentligen, för såväl boxningstränaren Stig Persson som hockeytränaren Pheter Johansson beskriver honom som en talang.

- Jonas är en in i helvete bra boxare. Det är sällan det dyker upp en kille med sådana grundförutsättningar för boxning. Men sedan är det det där med hans självförtroende, säger Stig Persson.

Pheter Johansson konstaterar att hockeyn får ge vika lite för boxningen, men att han ändå är glad att få ha Jonas Häggström i SHC-laget.

- Jonas spelade ingen hockey förra säsongen, sedan ringde jag och tjatade att han skulle börja spela med oss igen, säger Pheter.

- Nu får han skippa ett av våra träningspass per vecka och det gör väl att han har en bit kvar till sin högsta nivå. Men jag är glad att Jonas är med och hjälper oss och han har ju fått spela rätt mycket.

Men nog är det så att boxningen är förstavalet för Jonas Häggström. Han började boxas som 19-åring.

- Hockey har jag spelat sedan jag var sex-sju år och det är fortfarande roligt. Men boxningen går lite före, det krävs mer där och det gillar jag, säger Jonas.

Förra säsongen bestämde han sig för att bara satsa på boxningen. Märkligt nog gav det inte den önskade utvecklingen. När Jonas nu kombinerar idrotterna (tre veckopass boxning och två-tre pass ishockey) stämmer plötsligt boxningen bättre.

- Jag vet inte varför det är så. Kanske blir jag mer avslappnad som boxare när jag också spelar hockey. Genom hockeyn får jag träffa mina kompisar, sitta och snacka och så. Då trivs jag.

Stig Persson har också märkt den positiva effekten på sin adept.

- Det verkar som om Jonas får en bra mental balans av att kombinera idrotterna, säger Stig.

Jonas Häggström tillägger:

- Jag får ju bra kondition från hockeyn också som jag har nytta av i boxningen. Men hockeyn blir nog lite lidande av att jag inte är med på alla träningar.

Han är i alla fall glad att båda tränarna accepterar kombinationsidrottandet.

- Både Stig och Pheter är kanonbra. De förstår mig.

Ändå är Jonas en smula tveksam till att fortsätta kombinera de två idrotterna nästa vinter.

- Det är svårt att säga hur jag gör då. Det sliter trots allt på krafterna att hålla på med både och.

I hockeyn har nog Jonas nått den nivå han strävat efter, genom spel med SHC. Mycket talar alltså för boxningen i framtiden, där han har lite högre mål.

- Om jag vågar skulle jag gärna vilja vara med i SM.

Slutligen: Vad är roligast, att göra mål i ishockey eller att få in ett bra slag i boxning?

- Det är lika roligt. Det är som två olika känslor som ger samma rysning i kroppen. Men det är roligare att vinna en boxningsmatch än att vinna i ishockey. I boxning är man ensam och det blir därför en starkare känsla när man vinner.

JOHAN SOLUM HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons