Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot England - igen

Annons

Mardrömslottning eller drömlottning? Det kan inte vara annat än det senare. Sverige har på pappret en jättechans att nå åttondelsfinalen.

Franz Beckenbauer pekade kort efter lottningen ut Sverige och England som klara favoriter i gruppen.

Ett svenskt fotbollslandslag har inte förlorat mot England sedan 1960-talet. I öppningsmatchen i VM 2002 kom engelsmännen undan med 1-1.

Senaste mötet var i Göteborg i slutet av mars förra året. Då klackade Zlatan Ibrahimovic in segermålet (1-0) i förbundets jubileumsmatch.

Paraguay kom fyra i det sydamerikanska kvalet och är styrkemässigt en bra bit efter Brasilien och Argentina.

Trinidad-Tobago spelar sitt första slutspel och rankas av en överväldigande majoritet bland expertisen som en av de svagaste nationerna i slutspelet.

Engelsmännen lottades in som första lag i grupp B, sedan placerades Paraguay i samma grupp. Prick klockan 21.54 plockade Pelé upp kulan, lossade på skalet och drog fram lappen med texten Sweden.

Sydafrikanske mittbacksresen Lucas Radebe drog Trinidad-Tobago.

Landslaget inleder VM-slutspelet mot just Trinidad och Tobago på Westfalenstadion i Dortmund den 10 juni. Fem dagar senare väntar Paraguay på Olympiastadion i Berlin.

Och handfull dagar senare: matchen på VM-stadion i Köln som mycket väl kan avgöra Sveriges och Englands fortsatt öden.

Inför lottningen sade förbundskaptenen Lars Lagerbäck att han helst slapp Brasilien. Sven-Göran Eriksson ville undvika Holland, USA och Australien.

Eriksson tror stenhårt på sitt England.

- Vi är ett av de bästa lagen och har potential att klara oss riktigt bra i Tyskland. Vi har några av de bästa spelarna i världen.

- Skillnaden mellan vinst och förlust i de två senaste mästerskapen var hårfin och det här laget, den här truppen är mycket starkare i dag än för 18 månader sedan och ännu starkare än i förra VM.

- Wayne Rooney, David Beckham, Michael Owen, våra mittbackarna, Ashley Cole, Gary Neville... och Frank Lampard och Steven Gerrard rankades tvåa och trea efter Ronaldinho som Europa bäste. Vi har spelarna som kan konkurrera med vilket lag som helst, jag är mycket mer övertygad om det än jag var inför EM 2004.

HENRIK SKIÖLD (TT)

Mer läsning

Annons